Przed laty wydrążona dynia ze świecą w środku była dla irlandzkich chłopów symbolem potępionych dusz błąkających się po świecie. Dzisiaj w wielu domach wyrzuca się jej miąższ...
Blog
Ciecierzyca, cieciorka, czy groch włoski – nieważne jak ją nazwiemy, jest podstawowym ziarnem kuchni arabskiej, pakistańskiej i indyjskiej. Jedni zastępują nią mięso, inni przez wzgląd na...
Grecka zapiekanka przygotowana na sposób wegetariański, czyli ryż, bakłażan, pomidor i sos beszamelowy.
Sól jest najczęściej używaną i najstarszą przyprawą na świecie. Nasi przodkowie już w Neolicie lizali słone bryły by uzupełnić braki mikroelementów. Współcześnie sól nazywana jest...
Z olejami i oliwami spotykamy się na każdym kroku. Smażymy na nich, dodajemy do sałatek, dressingów, czy past, ale co wiemy o nich naprawdę? Określenie „olej z pierwszego tłoczenia”...
Racuchy z żurawiną, podsmażane jabłka i gorąca herbata z przyprawami i cytrusami to pożywne, rozgrzewające śniadanie na chłodne, jesienne poranki.
Sałatka z kaszą jęczmienną jest nie tylko szybką, ale i pożywną propozycją na posiłek, który z przyjemnością spożyjemy w czasie upałów. Sałatkę proponujemy popić zimną lemoniadą.
Według teorii ewolucji wszyscy wyłoniliśmy się ze środowiska wodnego, dlatego też podczas upałów nie powinniśmy zapominać, że uzupełnianie jej braków jest szczególnie ważne dla...
Prosty przepis na chłodnik, który znakomicie sprawdzi się w czasie upałów jako orzeźwiający posiłek dla całej rodziny.