Kasza jęczmienna z soczewicą

Sklep

Sałatka z kaszą jęczmienną

Babcia Zosia

18 września 2019

Sałatka z kaszą jęczmienną jest nie tylko szybką, ale i pożywną propozycją na posiłek, który z przyjemnością spożyjemy w czasie upałów. Sałatkę proponujemy popić zimną lemoniadą.

2

60 min

Łatwy

Składniki

Sałatka

1 opakowanie Kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dania Babci Zosi

2-3 średnie zielone ogórki

duża garść orzeszków ziemnych niesolonych

duża garść pestek słonecznika

2-3 łyżki posiekanej natki

3-4 łyżki oliwy

1 cytryna

sól i pieprz

LEMONIADA:

sok z 1-2 cytryn

2-3 łyżki cukru ( można tez użyć miodu, syropu z agawy, ksylitolu)

2-3 gałązki świeżej mięty

1-1,5 l wody

Wykonanie

SAŁATKA:
Kaszę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia.

W czasie gdy kasza się gotuje obrać ogórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Orzeszki i pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Do wystudzonej kaszy dodać  ogórki, orzeszki, pestki i posiekane zioła. Całość przyprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać.

LEMONIADA:
Do dzbanka wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier i wymieszać. Dodać gałązki świeżej mięty i wodę. Całość schłodzić lub dodać kostki lodu.