Sałatka z kaszą jęczmienną
Sałatka z kaszą jęczmienną jest nie tylko szybką, ale i pożywną propozycją na posiłek, który z przyjemnością spożyjemy w czasie upałów. Sałatkę proponujemy popić zimną lemoniadą.

2

60 min

Łatwy
Składniki
Sałatka
2-3 średnie zielone ogórki
duża garść orzeszków ziemnych niesolonych
duża garść pestek słonecznika
2-3 łyżki posiekanej natki
3-4 łyżki oliwy
1 cytryna
sól i pieprz
LEMONIADA:
sok z 1-2 cytryn
2-3 łyżki cukru ( można tez użyć miodu, syropu z agawy, ksylitolu)
2-3 gałązki świeżej mięty
1-1,5 l wody
Wykonanie
SAŁATKA:
Kaszę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia.
W czasie gdy kasza się gotuje obrać ogórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Orzeszki i pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Do wystudzonej kaszy dodać ogórki, orzeszki, pestki i posiekane zioła. Całość przyprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać.
LEMONIADA:
Do dzbanka wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier i wymieszać. Dodać gałązki świeżej mięty i wodę. Całość schłodzić lub dodać kostki lodu.