Barszcz czerwony

Sklep

Orzeźwiający chłodnik

Babcia Zosia

18 września 2019

Prosty przepis na chłodnik, który znakomicie sprawdzi się w czasie upałów jako orzeźwiający posiłek dla całej rodziny.

2

60 min

Łatwy

Składniki

1 opakowanie Barszczu czerwonego z serii Dania Babci Zosi

1 opakowanie Barszczu czerwonego z serii Dania Babci Zosi

1 pęczek młodej botwinki

2 opakowania mleka zsiadłego (ok. 800 g)

1 opakowanie śmietany 12-18 % (ok. 400 g)

1 pęczek rzodkiewek

1 średni ogórek

1 pęczek koperku

1 pęczek szczypiorku

4-6 jajek ugotowanych na twardo (po jednym na porcję)

sól i pieprz

Wykonanie

Barszcz czerwony ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Zupę zdjąć z gazu i zostawić przykrytą na 10-20 minut. Następnie przecedzić barszcz i odstawić do wystygnięcia. Im dłużej zupa postoi pod przykryciem, tym jej smak będzie bardziej intensywny.

Przez ten czas przygotować botwinkę. Warzywa dokładnie umyć. Liście z łodygami posiekać i wrzucić do rondelka. Młode buraczki z botwinki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do rondelka. Do botwinki dodać 1/2 szklanki wody, szczyptę soli i dusić na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną. Odstawić do wystygnięcia.

Chłodny, przecedzony barszcz przelać do dużego naczynia – najlepiej kamionki. Dodać wystudzoną botwinkę, zsiadłe mleko, śmietanę i dokładnie wymieszać.

Pozostałe warzywa i zioła dokładnie umyć. Ogórka i rzodkiewki pokroić w półplasterki lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach, koperek i szczypiorek drobno posiekać. Następnie całość dodać do zupy, wymieszać oraz posolić i popieprzyć do smaku.Ostrożnie z ilością przypraw, bo po kilku godzinach w lodówce smaki będą mocniejsze. Chłodnik można zawsze doprawić przed podaniem.

Gotowy chłodnik wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc aby smaki się przegryzły i całość mocno schłodziła.

Chłodnik podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.