Racuchy z żurawiną i jabłkami
Racuchy z żurawiną, podsmażane jabłka i gorąca herbata z przyprawami i cytrusami to pożywne, rozgrzewające śniadanie na chłodne, jesienne poranki.

2

60 min

Łatwy
Składniki
Racuchy
1-2 jabłka- twarde, kwaśne, które nie rozpadną się w czasie smażenia
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
HERBATA:
2-3 torebki czarnej herbaty
kawałek imbiru
1 laska cynamonu
3 goździki
cukier lub miód
1 cytryna
1 pomarańcza
Wykonanie
RACUCHY:
Racuchy usmażyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na cząstki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i cynamon, a następnie wrzucić jabłka i smażyć na średnim ogniu do czasu aż się zrumienią.
Gorące jabłka wyłożyć na usmażone racuchy i polać sosem z patelni.
HERBATA:
Do dużego dzbanka lub czajnika włożyć torebki herbaty, pokrojony imbir, cynamon i goździki. Zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilka minut aż herbata się zaparzy. Posłodzić wedle uznania.
Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Owoce włożyć do kubków i zalać gorącą, aromatyczną herbatą.