Racuchy z żurawiną

Sklep

Racuchy z żurawiną i jabłkami

Babcia Zosia

18 września 2019

Racuchy z żurawiną, podsmażane jabłka i gorąca herbata z przyprawami i cytrusami to pożywne, rozgrzewające śniadanie na chłodne, jesienne poranki.

2

60 min

Łatwy

Składniki

Racuchy

1 opakowanie Racuchów z żurawiną z serii Dania babci Zosi

1-2 jabłka- twarde, kwaśne, które nie rozpadną się w czasie smażenia

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

HERBATA:

2-3 torebki czarnej herbaty

kawałek imbiru

1 laska cynamonu

3 goździki

cukier lub miód

1 cytryna

1 pomarańcza

Wykonanie

RACUCHY:
Racuchy usmażyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na cząstki. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i cynamon, a następnie wrzucić jabłka i smażyć na średnim ogniu do czasu aż się zrumienią.

Gorące jabłka wyłożyć na usmażone racuchy i polać sosem z patelni.

HERBATA:
Do dużego dzbanka lub czajnika włożyć torebki herbaty, pokrojony imbir, cynamon i goździki. Zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilka minut aż herbata się zaparzy. Posłodzić wedle uznania.

Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Owoce włożyć do kubków i zalać gorącą, aromatyczną herbatą.