Musaka wegetariańska
Grecka zapiekanka przygotowana na sposób wegetariański, czyli ryż, bakłażan, pomidor i sos beszamelowy.

2

60 min
Składniki
1 opakowanie Ryżu z pomidorami i papryką z serii Dania Babci Zosi
1 duży bakłażan
2-3 duże pomidory
oliwa
świeże listki bazylii
1 kopiasta łyżka masła
1 kopiasta łyżka mąki
500 ml mleka
gałka muszkatołowa
garść startego parmezanu lub innego twardego, ostrego sera
sól i pieprz
Wykonanie
Bakłażana i pomidory pokroić na grube plastry. Bakłażana ułożyć na sitku i posolić. Odstawić na ok. 15 minut, dzięki czemu bakłażan zmięknie i straci goryczkę.
Ryż z pomidorami i papryką ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Można go ugotować kilka godzin wcześniej lub nawet poprzedniego dnia i przechowywać w lodówce.
Przez ten czas przygotować beszamel. W garnuszku rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wszystko zalać zimnym mlekiem i rozmieszać (najlepiej trzepaczką). Gotować przez kilka minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotowy beszamel posolić i popieprzyć do smaku, dodać szczyptę gałki muszkatołowej, parmezan i dokładnie wymieszać.
Bakłażana wypłukać z soli i usmażyć na patelni do grillowania.
Bakłażana również możemy wcześniej przygotować i przechowywać w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno naczynia do zapiekania skropić oliwą.
Odłożyć 3-4 najładniejsze plastry bakłażana i pomidora. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwami ryż, pomidory i bakłażana. Na ostatnią warstwę ryżu wylać beszamel. Wierzch przykryć odłożonymi plastrami warzyw. Zapiekankę wstawić do piekarnika na 20-30 minut aż się pięknie zrumieni. Podawać na gorąco posypaną świeżymi listkami bazylii i grubo zmielonym pieprzem z dodatkiem zielonej sałaty.