Blog

8 wigilijnych potraw z podróży przez świat
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami, a wraz z nimi 12 tradycyjnych Polskich dań. Każdy z nas potrafi wymienić przynajmniej kilka z nich, bo kto nie jadł nigdy...

Babcia Zosia

Burak – warzywo miłości
Jedli je już starożytni, którzy uważali, że są źródłem sił witalnych oraz pobudzają libido. Dzisiaj spożywamy buraki nie tylko dla ich walorów smakowych, ale również ze względu na to,...

Babcia Zosia

8 polskich żywieniowych superbohaterów
Superfood to grupa produktów zawierających wyjątkowo dużo cennych dla naszego organizmów składników odżywczych. Nasz rynek ostatnimi czasy zalewany jest drogimi, egzotycznymi produktami o...

Babcia Zosia

Warzywo zrodzone z ognia
Papryka ma wiele twarzy – począwszy od słodkiej i łagodnej przekąski, poprzez lekko piekący dodatek do potraw, a skończywszy na czymś tak piekielnie ostrym, że jeden malutki kęs sprawi,...

Babcia Zosia

Jak grochem o talerz
Nie wszyscy wiedzą, że groch i zielony groszek to to samo warzywo. Wersja zielona, to młode, niedojrzałe ziarna, groch natomiast jest dojrzałym suszonym ziarnem, które w przeciwieństwie do...

Babcia Zosia

Żurawina czyli niedoceniany owoc zdrowia
Żurawina uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców na świecie, a kwaśne torfowe gleby północnej Polski idealnie sprzyjają jej uprawie. Inaczej jest z modą na nią, która w Polsce...

Babcia Zosia