Migdały przez żołądek i skórę do zdrowia
Migdałowiec charakteryzuje się bardzo wczesną porą kwitnienia. Już w połowie lutego, w gołych jeszcze sadach lub parkach Azji środkowej zobaczyć można jego różowe kwiaty, które są zwiastunem zbliżającej się wiosny. Jego orzechy, nazywane migdałami są jedną z najzdrowszych przekąsek dostępnych na rynku, ale ich potencjał prozdrowotny i kulinarny jest znacznie większy…
Ciekawostki
Migdałowiec, czyli drzewo z którego niegdyś wytwarzano berła dla królów posiada dwie odmiany – gorzką i słodką. Migdały gorzkie służą do wyrobu kosmetyków i niektórych rodzajów likierów m.in. amaretto. Słodkie migdały zaś są głównym składnikiem marcepanu, dodatkiem do lodów i wszelkiego rodzaju deserów, oraz pod postacią oleju migdałowego, cennym składnikiem balsamów, kremów i mleczek do ciała.
Dla zdrowia
Migdały mają korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Zaleca się je dzieciom, ponieważ wspomagają wzrost oraz przyszłym mamom, gdyż zawarty w nich kwas foliowy chroni przed wadami płodu. Należy dodać, że poza niezliczoną ilością składników mineralnych, migdały zawierają także 50% tłuszczu, więc jeśli chcemy zachować szczupłą sylwetkę nie jedzmy ich więcej niż 100 g dziennie. Przykra wiadomość jest taka, że 100 g to zaledwie 3 małe garstki.
Dla urody
Olej migdałowy już w starożytności używany był do pielęgnacji dzieci i niemowląt. Zawarte w nim witaminy A, E i D oraz kwasy linolowe i oleinowe nawilżają i ujędrniają naszą skórę spowalniając procesy starzenia, a także łagodzą podrażnienia i stany zapalne. Olejek migdałowy należy do grupy tzw. suchych olejków, które szybko się wchłaniają i nie pozostawiają tłustych śladów na skórze.
W kuchni
Nie wszyscy wiedzą, że blendując świeże migdały, cukier puder i białko jaja otrzymamy masę marcepanową. Jednak te słodkie orzechy pasują nie tylko do deserów. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, a kruszonymi migdałami można panierować kurczaka lub rybę nadając im ciekawy, egzotyczny smak. Dodatkowo mleko migdałowe może być substytutem tradycyjnego mleka, a mąka migdałowa czyli drobno mielone migdały mogą stanowić alternatywę dla mąki pszennej i służyć do wypieku pieczywa, a także do zagęszczania zup i sosów.