Kasza pęczak z kurkami, cebulką i natką pietruszki

Sklep

Frittata z kaszą pęczak i żółtym serem

Babcia Zosia

25 lutego 2020

Frittata to tradycyjna śródziemnomorska zapiekanka jajeczna z warzywami lub mięsem. W wersji Babci Zosi sekret stanowi pyszna, intensywnie grzybowa Kasza pęczak z kurkami, cebulką i natką pietruszki połączona z lekką masą jajeczno-serową.

4

60

Średni

SKŁADNIKI

Frittata z żółtym serem (na 4 porcje)

1 opakowanie Kaszy pęczak z kurkami, cebulką i natką pietruszki Dania Babci Zosi

3 łyżki śmietany 18% tłuszczu 

6 jajek

60 g żółtego sera w kostce

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól i pieprz do smaku 

łyżeczka oleju + do posmarowania foremki

*dodatkowo: warzywa do chrupania pokrojone w słupki – marchewka, ogórek oraz czerwona papryka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do 250 ml gotującej się wody wsyp zawartość 1 torebki Kaszy pęczak z kurkami, cebulką i natką pietruszki Dania Babci Zosi. Dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz łyżeczkę oleju roślinnego. Zamieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.
  2. Zdejmij z ognia, zamieszaj i odstaw garnek pod przykryciem na 5 minut. Odkryj garnek i pozwól, aby kasza ostygła. Możesz ją ugotować dzień wcześniej. 
  3. Do dużej miski wbij jajka i dodaj śmietanę. Rozbełtaj widelcem lub rózgą. Dodaj ugotowaną kaszę, starty żółty ser oraz posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  4. Kwadratową foremkę o boku 15-20 cm lub okrągła formę o średnicy 20 cm posmaruj cienko olejem. Wlej do niej masę na frittatę.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz, aż frittata się zetnie, ok. 25-30 minut.
  6. Gotową frittatę pokrój na kwadraty lub trójkąty i przełóż do lunchboxu. Posyp szczypiorkiem. Do drugiej przegródki włóż warzywa pokrojone na słupki.

Smacznego!