Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i słonecznikiem

Sklep

Kotleciki jajeczno-jaglane z sosem jogurtowym

Babcia Zosia

24 marca 2020

Kotleciki jajeczne to babciny klasyk. Babcia Zosia do swoich kotlecików dodaje pożywną i delikatną kaszę jaglaną. Świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla tradycyjnego kotleta lub jako pełnowartościowy posiłek do pracy lub szkoły.

4

60

Łatwy

SKŁADNIKI

Kotleciki jajeczno-jaglane (16 sztuk)

1 torebka Kaszy jaglanej z cukinią, pomidorami i słonecznikiem Dania Babci Zosi

7 jajek ugotowanych na twardo

1 jajko surowe

garść posiekanej bazylii

4 łyżki bułki tartej

sól i pieprz do smaku

Sos jogurtowy z fetą (dla 1 osoby)

150 g jogurtu naturalnego

50 g sera feta

sól i pieprz do smaku

posiekana garstka listków bazylii

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do 400 ml gotującej się wody dodaj zawartość 1 torebki Kaszy jaglanej z cukinią, pomidorami i słonecznikiem, pół łyżeczki soli oraz łyżeczkę oleju roślinnego. Zamieszaj, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  2. Zdejmij z ognia, zamieszaj i odstaw przykryty garnek na 5 minut. Następnie odkryj garnek i pozwól, aby kasza chwilę ostygła. Kaszę możesz ugotować też dzień wcześniej lub wykorzystać resztki kaszy z poprzedniego dnia.
  3. Jajka ugotowane na twardo obierz i drobno posiekaj. Przełóż do miski, dodaj ugotowaną kaszę, jajko surowe, posiekaną bazylię oraz 2 łyżki bułki tartej. Dopraw do smaku.
  4. Wyrób masę i uformuj z niej małe kotleciki. Obtocz je w pozostałych 2 łyżkach bułki tartej. Usmaż na rumiano na oleju.
  5. Wszystkie składniki sosu umieść w miseczce. Dobrze wymieszaj, rozgniatając fetę widelcem. 
  6. Gotowe kotleciki umieść w lunchboxie. W przegródce ułóż winogrona, a sos wlej do pojemniczka lub do przegródki. 

Smacznego!