Kasza bulgur z żurawiną, daktylami i migdałami

Sklep

Placki z serem ricotta, sosem malinowym i owocami

Babcia Zosia

10 marca 2020

Placuszki z serem ricotta i owocami na bazie kaszy bulgur to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych deserów, ale bez dodatku cukru. Proste w przygotowaniu placki sprawdzą się jako lunch, przekąska czy deser w domu, pracy, szkole czy podróży.

3

45

Łatwy

SKŁADNIKI

Placki z serem ricotta z sosem malinowym i owocami (15-20 sztuk)

125 ml mleka krowiego lub roślinnego np. migdałowego

½ torebki Kaszy bulgur z żurawiną, daktylami i migdałami Dania Babci Zosi

125 g sera ricotta

100 g jogurtu naturalnego

2 jajka

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

1,5 łyżki miodu

łyżeczka oleju + do smażenia placków

*dodatkowo: owoce sezonowe

Sos malinowy

125 g jogurtu naturalnego

100 g malin

1 łyżka miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do 125 ml gotującego się mleka wsyp zawartość ½ torebki Kaszy bulgur z żurawiną, daktylami i migdałami. Dodaj łyżeczkę oleju, zamieszaj i przykryj garnek.
  2. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z ognia, wymieszaj i odstaw przykryty garnek na 5 minut.
  3. Odkryj pokrywkę i pozwól, aby kasza ostygła. Możesz ją ugotować dzień wcześniej lub wykorzystać resztki kaszy z poprzedniego dnia.
  4. W malakserze umieść ugotowaną kaszę oraz pozostałe składniki placuszków. Zmiksuj bardzo dokładnie na gładką masę.
  5. Patelnię o nieprzywierającej powierzchni rozgrzej na średnim ogniu. Posmaruj ją małą ilością oleju i smaż na niej na rumiano małe placuszki kładąc po 1 łyżce ciasta.
  6. Składniki na sos zmiksuj na gładką masę. Sos malinowy przelej do przegródki lunchboxu lub pojemniczka na sos.
  7. Placuszki ułóż w lunchboxie wraz z sezonowymi owocami.

Smacznego!