Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną, czyli doskonały zimowy obiad do przygotowania którego wystarczy kasza gryczana z warzywami, mąka, woda i trochę cierpliwości.
2
60 min
Łatwy
Składniki
ok. 220g maki pszennej (czyli szklanka i 2-3 łyżki)
ok. 100 ml ciepłej wody (czyli 4-5 łyżek)
2 cebule
3-4 łyżki oleju
sól i pieprz
Wykonanie
Kaszę gryczaną z grzybami, cebulką i tymiankiem od Babci Zosi ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Gdy kasza się gotuje zagnieść ciasto. Do mąki dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać ciepłą wodę cały czas zagniatając, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na kilka-kilkanaście minut, dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne.
Nie należy wlewać całej wody naraz bo może się okazać że będzie jej za dużo- ilość wody zależy między innymi od rodzaju mąki.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć drobno posiekaną cebulę. Połowę cebuli dodać do ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszać. Farsz posolić i popieprzyć do smaku.
Nastawić duży garnek z wodą do gotowania pierogów.
Ciasto na pierogi rozwałkować na 2-3 mm, wyciąć kółka szklanką, na każde kółko nałożyć farsz i lepić pierogi. Gotowe pierogi układać na posypanej mąką drewnianej desce lub na lnianej ściereczce.
Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek partiami. Po wypłynięciu na powierzchnie wody gotować 2-3 minuty.
Pierogi można podawać na dwa sposoby – albo ugotowane ze smażoną cebulą, albo podsmażyć je z resztą cebuli i dopiero podawać.