Pierogi z kaszą gryczaną

Babcia Zosia

29 lutego 2024

Pierogi z kaszą gryczaną, czyli doskonały zimowy obiad do przygotowania którego wystarczy kasza gryczana z warzywami, mąka, woda i trochę cierpliwości.

2

60 min

Łatwy

Składniki

1 torebka Kaszy gryczanej z grzybami, cebulką i tymiankiem

ok. 220g maki pszennej (czyli szklanka i 2-3 łyżki)

ok. 100 ml ciepłej wody (czyli 4-5 łyżek)

2 cebule

3-4 łyżki oleju

sól i pieprz

Wykonanie

Kaszę gryczaną z grzybami, cebulką i tymiankiem od Babci Zosi ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Gdy kasza się gotuje zagnieść ciasto. Do mąki dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać ciepłą wodę cały czas zagniatając, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na kilka-kilkanaście minut, dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne.

Nie należy wlewać całej wody naraz bo może się okazać że będzie jej za dużo- ilość wody zależy między innymi od rodzaju mąki.

Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć drobno posiekaną cebulę. Połowę cebuli dodać do ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszać. Farsz posolić i popieprzyć do smaku.

Nastawić duży garnek z wodą do gotowania pierogów.

Ciasto na pierogi rozwałkować na 2-3 mm, wyciąć kółka szklanką, na każde kółko nałożyć farsz i lepić pierogi. Gotowe pierogi układać na posypanej mąką drewnianej desce lub na lnianej ściereczce.

Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek partiami. Po wypłynięciu na powierzchnie wody gotować 2-3 minuty.

Pierogi można podawać na dwa sposoby – albo ugotowane ze smażoną cebulą, albo podsmażyć je z resztą cebuli i dopiero podawać.

SPRAWDŹ PROMOCJE W NASZYM SKLEPIE

Przejdź do SKLEPU