Kasza gryczana biała z dynią, szpinakiem i słonecznikiem

Sklep

Kaszotto z ciecierzycą, marchewką i rodzynkami

Babcia Zosia

11 lutego 2020

Kasza to źródło cennych wartości odżywczych. Kaszotto z bogatą w białko ciecierzycą stanowi pełnowartościowy, zdrowy posiłek do przygotowania w zaledwie 30 minut. Świetnie sprawdzi się jako pyszny lunch do pracy lub szkoły.

2

30

Łatwy

SKŁADNIKI

Kaszotto z ciecierzycą, marchewką i rodzynkami (na 4 porcje)

1 torebka Kaszy gryczanej białej z dynią, szpinakiem i słonecznikiem Dania Babci Zosi

250 g ugotowanej ciecierzycy

2 marchewki

sól i pieprz do smaku 

1,5 łyżki oleju roślinnego

natka pietruszki do posypania 

*dodatkowo: pomidorki koktajlowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do 350 ml gotującej się wody dodaj zawartość 1 torebki Kaszy gryczanej białej z dynią, szpinakiem i słonecznikiem Dania Babci Zosi, pół łyżeczki soli oraz pół łyżki oleju roślinnego.
  2. Zamieszaj i szczelnie przykryj garnek pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia, zamieszaj i odstaw garnek pod przykryciem na 5 minut.
  3. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć tartą marchewkę. Duś na średnim ogniu przez 5 minut, aż zmięknie.
  4. Dodaj ugotowaną kaszę, ciecierzycę oraz rodzynki. Dopraw solą oraz pieprzem. Smaż mieszając przez 3 minuty.
  5. Przełóż do pojemnika lunchboxu. Posyp natką pietruszki. Do drugiej przegródki włóż pomidorki koktajlowe.

Smacznego!