Kasza jaglana z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami

Sklep

Pieczone serniczki z kaszy jaglanej z rodzynkami

Babcia Zosia

9 października 2019

Ten pyszny i naturalny deser to specjalność Babci Zosi. Serek ricotta w połączeniu z Kaszą jaglaną z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami tworzą pyszną, puszystą masę słodzoną miodem. Zapieczone z rodzynkami sprawdzą się zarówno jako deser, ale także przekąska do pracy.

2

45

Łatwy

Pieczone serniczki z rodzynkami

Kasza jaglana z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami

150 g serka ricotta

3 jajka

1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

25 g rodzynek

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki syropu daktylowego lub miodu

owoce sezonowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. 1 torebkę Kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź. Możesz ją ugotować dzień wcześniej.
  2. Wszystkie składniki, w tym zimną kaszę umieść z malakserze lub blenderze i zmiksuj na gładką masę.
  3. Do masy dodaj rodzynki i wymieszaj łyżką. Przełóż masę do 10 foremek na muffinki wyłożonych papilotkami.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut, aż będą ścięte i rumiane na zewnątrz.
  5. Serniczki wyjmij z foremek i ostudź na kratce.
  6. Upieczone serniczki ułóż w jednej przegródce lunchboxu, a w drugiej ułóż sezonowe owoce.

Smacznego!