Zapiekanka z placków ziemniaczanych i grillowanych warzyw
Grillowane bakłażany i cukinie zapiekane z plackami ziemniaczanymi ze szpinakiem i serem feta to doskonały pomysł na w łatwy obiad.
2
60 min
Łatwy
Składniki
2 jajka (opcjonalnie)
1 średnia cukinia
1 średni bakłażan
3-4 pomidory
2-3 łyżki zielonego pesto
100g sera typu feta
sól i pieprz
oliwa
garść posiekanej, świeżej bazylii
Wykonanie
Przygotować ciasto na placki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Warzywa dokładnie umyć i pokroić w plastry. Bakłażana ułożyć na sicie i posypać solą – straci dzięki temu goryczkę.
Usmażyć placki ziemniaczane podobnej wielkości co plastry warzyw. Spłukać z bakłażana sól. Na rozgrzaną i suchą patelnie do grillowania położyć cukinię i bakłażana. Grillować, aż warzywa zmiękną i się zrumienią.
Rozgrzać piekarnik do 170-180 st.
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować zielonym pesto. W naczyniu naprzemiennie ułożyć placki ziemniaczane, plastry pomidorów, cukinii i bakłażana. Całość posypać fetą pokrojoną w kostkę, doprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą.
Zapiekankę piec ok. 20 minut, aż danie się zrumieni.
Przed podaniem zapiekankę posypać posiekaną, świeżą bazylią
Uwagi:
Warzywa powinny być podobnej wielkości, średnicy, tak by ich plastry były w zbliżonym rozmiarze.
Jeżeli nie mamy patelni do grillowania cukinie i bakłażana możemy obsmażyć na teflonowej patelni.
Placki i grillowane warzywa możemy przygotować nawet dzień wcześniej i trzymać w lodówce.