Tarta z kaszy i soczewicy oraz Barszcz ukraiński
Pomysł na dwudaniowy obiad, czyli Tarta z farszem z kaszy jęczmiennej z soczewicą oraz Barszcz Ukraiński zabielony kwaśną śmietaną.

2

60 min

Łatwy
Składniki
Zupa
1 opakowanie Barszczu ukraińskiego Babci Zosi
kwaśna śmietana do zabielenia zupy
Ciasto
100 g masła
200 g mąki
2-3 łyżki zimnej wody
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (można tez użyć świeżego rozmarynu, majeranku)
2 łyżki tartego parmezanu (ok. 40-50 g)
sól i pieprz
Farsz:
1 torebka Kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dań Babci Zosi
2 jajka
200 g śmietany 12% – małe opakowanie (można ja zastąpić mlekiem ok. 200-300ml)
2 łyżki tartego parmezanu (ok. 40-50 g)
sól i pieprz
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim foremkę (można użyć długiej foremki 35×12 cm lub klasycznej okrągłej ok. 24-26 cm średnicy) i odstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto na tartę można przygotować wcześniej. Wyłożoną ciastem formę można trzymać w lodówce nawet 2-3 dni.
Przez ten czas można przygotować farsz. Ugotować Kaszę jęczmienną z soczewicą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie gotowa odcedzić ją na sitku i przelać zimną wodą. Przełożyć kaszę do miski i dodać roztrzepane jajka, śmietanę, parmezan oraz sól i pieprz do smaku.
Wcześniej można również ugotować kaszę i trzymać pod przykryciem w lodówce np. rano lub poprzedniego dnia.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Farsz przełożyć do foremki wyłożonej ciastem. Tartę wstawić do piekarnika i piec przez 40-50 minut. W międzyczasie ugotować Barszcz Ukraiński zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotowy Barszcz Ukraiński zabielony kwaśną śmietaną podawać z gorącą tartą.