Kasza Jęczmienna z Soczewicą

Sklep

Tarta z kaszy i soczewicy oraz Barszcz ukraiński

Babcia Zosia

18 września 2019

Pomysł na dwudaniowy obiad, czyli Tarta z farszem z kaszy jęczmiennej z soczewicą oraz Barszcz Ukraiński zabielony kwaśną śmietaną.

2

60 min

Łatwy

Składniki

Zupa

1 opakowanie Barszczu ukraińskiego Babci Zosi

kwaśna śmietana do zabielenia zupy

Ciasto

100 g masła

200 g mąki

2-3 łyżki zimnej wody

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (można tez użyć świeżego rozmarynu, majeranku)

2 łyżki tartego parmezanu (ok. 40-50 g)

sól i pieprz

Farsz:

1 torebka Kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dań Babci Zosi

2 jajka

200 g śmietany 12% – małe opakowanie (można ja zastąpić mlekiem ok. 200-300ml)

2 łyżki tartego parmezanu (ok. 40-50 g)

sól i pieprz

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć nim foremkę (można użyć długiej foremki 35×12 cm lub klasycznej okrągłej ok. 24-26 cm średnicy) i odstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto na tartę można przygotować wcześniej. Wyłożoną ciastem formę można trzymać w lodówce nawet 2-3 dni.

Przez ten czas można przygotować farsz. Ugotować Kaszę jęczmienną z soczewicą zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy będzie gotowa odcedzić ją na sitku i przelać zimną wodą. Przełożyć kaszę do miski i dodać roztrzepane jajka, śmietanę, parmezan oraz sól i pieprz do smaku.

Wcześniej można również ugotować kaszę i trzymać pod przykryciem w lodówce np. rano lub poprzedniego dnia.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Farsz przełożyć do foremki wyłożonej ciastem. Tartę wstawić do piekarnika i piec przez 40-50 minut. W międzyczasie ugotować Barszcz Ukraiński zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gotowy Barszcz Ukraiński zabielony kwaśną śmietaną podawać z gorącą tartą.