Ryż z Groszkiem i Marchewką
SklepRyżowe pulpety dla dzieci
Pulpety ryżowe to znakomitym pomysłem na obiad dla najmłodszych. Są lekkostrawne, pożywne i bezglutenowe, a przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu.
2
60 min
Łatwy
Składniki
Pulpety
1 jajko
5-6 łyżek mąki ryżowej lub ziemniaczanej
szczypta soli
Surówka
2 marchewki
garść drobnych bezpestkowych winogron
1-2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (można użyć oleju lnianego)
Dodatkowo
1/2 łyżki masła
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki lub bazylii
Wykonanie
Ugotować 1 torebkę Ryżu z groszkiem i marchewką zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia.
Przez ten czas można przygotować surówkę. Marchew obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać sok z cytryny, cukier, olej i dokładnie wymieszać. Umyć winogrona, poprzekrawać na pół i dodać do marchewki.
Kiedy ryż przestygnie zagotować w garnku ok. 1,5 litra wody. Do ryżu dodać roztrzepane jajko, 3-4 łyżki mąki, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa się nie klei można dodać jeszcze trochę mąki. Wilgotnymi dłońmi uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w pozostałej mące i wrzucić do wrzącej wody. Gotować na małym ogniu ok. 4-6 minut.
Pulpety podawać polane roztopionym masłem, posypane zieleniną z dodatkiem marchewkowej surówki.