Ryż z Groszkiem i Marchewką

Sklep

Ryżowe pulpety dla dzieci

Babcia Zosia

18 września 2019

Pulpety ryżowe to znakomitym pomysłem na obiad dla najmłodszych. Są lekkostrawne, pożywne i bezglutenowe, a przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu.

2

60 min

Łatwy

Składniki

Pulpety

1 torebka (125 g) Ryżu z groszkiem i marchewką z serii Dań Babci Zosi

1 jajko

5-6 łyżek mąki ryżowej lub ziemniaczanej

szczypta soli

Surówka

2 marchewki

garść drobnych bezpestkowych winogron

1-2 łyżki soku z cytryny

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (można użyć oleju lnianego)

Dodatkowo

1/2 łyżki masła

1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki lub bazylii

Wykonanie

Ugotować 1 torebkę Ryżu z groszkiem i marchewką zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawić do wystygnięcia.

Przez ten czas można przygotować surówkę. Marchew obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać sok z cytryny, cukier, olej i dokładnie wymieszać. Umyć winogrona, poprzekrawać na pół i dodać do marchewki.

Kiedy ryż przestygnie zagotować w garnku ok. 1,5 litra wody. Do ryżu dodać roztrzepane jajko, 3-4 łyżki mąki, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Jeżeli masa się nie klei można dodać jeszcze trochę mąki. Wilgotnymi dłońmi uformować pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w pozostałej mące i wrzucić do wrzącej wody. Gotować na małym ogniu ok. 4-6 minut.

Pulpety podawać polane roztopionym masłem, posypane zieleniną z dodatkiem marchewkowej surówki.