Ryż z Pomidorami i Papryką

Sklep

Ryż w mleku kokosowym z pieczoną dynią

Babcia Zosia

18 września 2019

Jesień to czas dyni. Spróbujcie przygotować ją z nutką azjatyckiej ekstrawagancji, czyli upieczonej w aromatycznych przyprawach i podanej z ryżem gotowanym na mleku kokosowym.

2

60 min

Łatwy

Składniki

Pieczona dynia

1 kg dyni (waga liczona ze skórką)

2-3 łyżki oleju

1 łyżeczka słodkiej papryki

0,5 łyżeczki ostrej papryki

duża szczypta soli

Ryż

1 opakowanie Ryżu z pomidorami i papryką z serii Dań Babci Zosi

1 puszka mleka kokosowego

5 liści curry (można je zastąpić liśćmi kaffiru lub listkami laurowymi)

cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta ostrej papryki

2-3 łyżki oleju

szczypta soli

Dodatkowo

garść liści świeżej kolendry

posiekane świeże chili

Wykonanie

Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Obraną, umytą i pokrojoną w dużą kostkę dynię wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać olej, paprykę słodką i ostrą, sól i wymieszać całość tak, aby przyprawy pokryły kawałki dyni ze wszystkich stron. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut, do czasu, aż dynia będzie miękka.

Ryż będzie się gotował ok. 20 minut, dlatego należy zacząć go przygotowywać, gdy dynia będzie już na wpół upieczona.

Rozgrzać olej w garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni. Posiekaną drobno cebulę smażyć 2 minuty, następnie dodać posiekany czosnek, przyprawy i mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać całe opakowanie Ryżu z pomidorami i papryką (2 torebki) i smażyć jeszcze ok. 2 minut, do czasu aż cały ryż pokryje się tłuszczem i przyprawami. Wlać mleko kokosowe, a do puszki po nim nalać do pełna wody i również wlać ją do ryżu. Ryż gotować na małym ogniu co kilka minut mieszając, aby potrawa nie przypaliła się. Jeżeli sos odparuje za szybko można dolać odrobinę wody.

Gorący ryż podawać z dynią prosto z pieca. Danie posypać posiekaną kolendrą i chili.