Poznaj moc ziół
O tym jak duże znaczenie w zdrowej diecie odgrywają zioła możemy przekonać się spoglądając na współczesną piramidę odżywiania przygotowaną przez specjalistów z zakresu żywienia, w której to znalazły one swoje stałe miejsce.
Spożywanie ziół zalecane jest przede wszystkim, jako bezpieczna alternatywa dla przypraw, które wykazują szkodliwy wpływ na zdrowie i funkcjonowanie człowieka, takich jak miedzy innymi sól. Rośliny z pochodzące z tej grupy doskonale wzbogacają smak potraw. Wiele z nich posiada też cenne dla zdrowia właściwości, a włączenie ich do codziennej diety jest nie tylko sprawdzoną receptą na lepszy smak przygotowywanych posiłków, ale też sposobem na dostarczenie do organizmu ważnych składników odżywczych. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza rozmaryn, tymianek i koperek. Spróbujmy dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat.
Tymianek
Tymianek to popularne zioło, chętnie wykorzystywane w kuchni. Wspaniale łączy się ze smakiem warzyw, ryb i mięs wydobywając z nich ich aromat. Poza walorami smakowymi roślina ta posiada wiele wartości ważnych dla zdrowia. Przed wszystkim wykazuje działania antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Dodatkowo działa rozkurczowo na mięśnie, łagodzi kaszel, stany zapalne i bóle stawowo – reumatyczne. Dodawany do potraw zapobiega problemom trawiennym, w pozytywny sposób wpływając na układ pokarmowy. W tymianku znajdziemy też dużą zawartość witaminy C, witamin z grupy B oraz takich pierwiastków jak: mangan, żelazo, selen, wapń, potas.
Rozmaryn
Rozmaryn to kolejne zioło, które warto „zaprosić” do swojej kuchni. Poza charakterystycznym aromatem, który doskonale dopełnia smak potraw z drobiu, jagnięciny, ryb, dań warzywnych, zup oraz dań zawierających ryż, rozmaryn posiada także szereg właściwości zdrowotnych. Spożywanie rozmarynu pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, chroni wątrobę, usprawnia pracę żołądka, a przy tym zawiera wiele antyoksydantów. Roślina jest także cennym źródłem witamin C i A, minerałów: sodu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Znajdziemy w niej również kwas foliowy oraz błonnik.
Koperek
Koperek to jedno z ziół, po które sięgamy najchętniej. Często jest dodawany do zup, sosów oraz dań obiadowych, gdzie występuje w formie dodatku uzupełniającego smak potrawy. Oprócz tego, że świetnie smakuje, koperek jest także bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety. Zawiera, bowiem duże ilości witaminy C, A oraz witamin z grupy B, a także proteiny, magnez, sód, potas, cynk, miedź, żelazo, wapń, fosfor, mangan. Koperek wykazuje działanie uspokajające i rozluźniające, poprawia trawienie, obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom złego cholesterolu, niweluje bezsenność, chroni przed wolnymi rodnikami, łagodzi stany zapalne.
Najwięcej zdrowotnych korzyści posiadają świeże zioła i to właśnie w takiej postaci najlepiej je spożywać.