Placki Ziemniaczane z Suszonymi Pomidorami

Sklep

Placki z sosem meksykańskim

Babcia Zosia

18 września 2019

Wyrazisty smak pikantnego chili i czerwonej fasoli znakomicie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. Danie podawane jest z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.

2

60 min

Łatwy

Składniki

Sos z czerwonej fasoli

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka krojonych pomidorów

1 cebula

1 marchewka

1 łodyga selera naciowego

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oleju

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki (można dać mniej lub więcej- zależnie od gustu)

szczypta soli

Placki

1 opakowanie Placków ziemniaczanych z suszonymi pomidorami

1 jajko (opcjonalnie)

2-3 łyżki oleju do smażenia

Dodatki

kwaśna śmietana 12%

posiekana natka pietruszki

1 świeże drobno pokrojone chili

Wykonanie

Na głębokiej patelni rozgrzać na średnim ogniu olej . Obrać cebulę, pokroić w średnią kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć aż cebula się lekko zrumieni. Przez ten czas obrać i pokroić w średnią kostkę marchewkę i selera naciowego. Dodać do cebuli i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać posiekany czosnek, pomidory z puszki i przyprawy. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić sos przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Przez ten czas przygotować ciasto na placki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Fasolę z puszki wyłożyć na sito, dokładnie opłukać i dodać do sosu pomidorowego. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 minut. Jeżeli sos jest za gęsty można dodać 1/2 szklanki wody, a jeżeli płynu jest za dużo należy zdjąć pokrywkę i dusić sos bez przykrycia.

Przez ten czas usmażyć placki. Danie podajemy gorące z kwaśną śmietaną, posypane posiekaną natką i świeżym chili.