Placki Ziemniaczane z Suszonymi Pomidorami
SklepPlacki z sosem meksykańskim
Wyrazisty smak pikantnego chili i czerwonej fasoli znakomicie komponuje się z plackami ziemniaczanymi. Danie podawane jest z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.
2
60 min
Łatwy
Składniki
Sos z czerwonej fasoli
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki (można dać mniej lub więcej- zależnie od gustu)
szczypta soli
Placki
1 jajko (opcjonalnie)
2-3 łyżki oleju do smażenia
Dodatki
kwaśna śmietana 12%
posiekana natka pietruszki
1 świeże drobno pokrojone chili
Wykonanie
Na głębokiej patelni rozgrzać na średnim ogniu olej . Obrać cebulę, pokroić w średnią kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć aż cebula się lekko zrumieni. Przez ten czas obrać i pokroić w średnią kostkę marchewkę i selera naciowego. Dodać do cebuli i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać posiekany czosnek, pomidory z puszki i przyprawy. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić sos przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Przez ten czas przygotować ciasto na placki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Fasolę z puszki wyłożyć na sito, dokładnie opłukać i dodać do sosu pomidorowego. Całość dusić jeszcze przez ok. 10 minut. Jeżeli sos jest za gęsty można dodać 1/2 szklanki wody, a jeżeli płynu jest za dużo należy zdjąć pokrywkę i dusić sos bez przykrycia.
Przez ten czas usmażyć placki. Danie podajemy gorące z kwaśną śmietaną, posypane posiekaną natką i świeżym chili.