Placki z kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami
Kasza smakuje świetnie nie tylko w towarzystwie sosów i warzyw. Coraz częściej wykorzystuje się ją do robienia pysznych i pożywnych kotlecików, farszów, a nawet placków i ciasteczek. Dziś Babcia Zosia ma dla Was przepis właśnie na pyszne placki z kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami. Można je pałaszować w domu albo zabrać ze sobą do pracy czy dać dzieciom do szkoły. To świetny pomysł, żeby nawet największy niejadek zjadł porcję zdrowej kaszy. Przepis przygotowała Kulinarna Maniusia.
2
60 min
Łatwy
2 jajka
Olej do smażenia
Wykonanie
Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu, czyli: do 300 ml gotującej się wody dodajemy zawartość 1 torebki, łyżeczkę masła lub oleju roślinnego. Mieszamy i szczelnie przykrywamy garnek. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10 minut, nie odkrywając garnka. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i szczelnie przykryty garnek odstawiamy na 5-8 minut. Po odkryciu kaszę studzimy.
Następnie do masy z wystudzonej kaszy dodajemy 2 jajka i dokładnie mieszamy, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni. Łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy placki na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron.
Placki najlepiej smakują z sezonowymi owocami, możemy je polać miodem lub posypać orzeszkami. Świetnie sprawdzą się jako pomysł na zdrowe śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek lub deser. Można zabrać je do pracy lub dać dzieciom do szkoły. W tej formie nawet niejadek pokocha kaszę.
Smacznego!