Placki Ziemniaczne Klasyczne

Sklep

Placki nadziewane mozzarellą

Babcia Zosia

18 września 2019

Jeżeli jesteście fascynatami kuchni włoskiej i polskiej, to Wasze podniebienia ucieszy fakt połączenia tradycyjnych placków ziemniaczanych z mozzarellą i pietruszkowo-bazyliowym pesto.

2

60 min

Łatwy

Składniki

Placki

1 opakowanie Placków ziemniaczanych klasycznych z serii Dań Babci Zosi

1 jajko (opcjonalnie)

1 opakowanie sera mozzarella

olej do smażenia, np. rzepakowy

Sos pesto

ok 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (można użyć innego oleju, np. rzepakowego, lnianego)

garść natki pietruszki

garść świeżych liści bazylii

3 łyżki pestek słonecznika

3 łyżki startego parmezanu

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

Sałatka

Mieszanka ulubionych sałat – ok 200 g

3-4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (można użyć innego oleju, np. rzepakowego, lnianego)

sok z 1/2 cytryny

sól, pieprz

Wykonanie

Przygotować ciasto na placki ziemniaczane według przepisu na opakowaniu i odstawić na 10 minut.

Wrzucić wszystkie składniki na sos pesto do blendera i miksować przez kilka minut na jednolitą masę. Sos przełożyć do miseczki lub słoika. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Umyć sałatę, a z podanych składników przygotować sos do sałaty.

Pokroić mozzarellę na 6 plasterków. Na rozgrzany na patelni olej wyłożyć 6 placków. Na każdy z nich  nałożyć po plasterku sera i przykryć go ciastem ziemniaczanym. Placki smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron (trzeba pamiętać, że placki te są grubsze niż klasyczne, dlatego należy smażyć je trochę dłużej).

Placki podawać na gorąco z sosem pesto i sałatą.