Placki Ziemniaczne Klasyczne
SklepPlacki nadziewane mozzarellą
Jeżeli jesteście fascynatami kuchni włoskiej i polskiej, to Wasze podniebienia ucieszy fakt połączenia tradycyjnych placków ziemniaczanych z mozzarellą i pietruszkowo-bazyliowym pesto.
2
60 min
Łatwy
Składniki
Placki
1 jajko (opcjonalnie)
1 opakowanie sera mozzarella
olej do smażenia, np. rzepakowy
Sos pesto
ok 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (można użyć innego oleju, np. rzepakowego, lnianego)
garść natki pietruszki
garść świeżych liści bazylii
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki startego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Sałatka
Mieszanka ulubionych sałat – ok 200 g
3-4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (można użyć innego oleju, np. rzepakowego, lnianego)
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Wykonanie
Przygotować ciasto na placki ziemniaczane według przepisu na opakowaniu i odstawić na 10 minut.
Wrzucić wszystkie składniki na sos pesto do blendera i miksować przez kilka minut na jednolitą masę. Sos przełożyć do miseczki lub słoika. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Umyć sałatę, a z podanych składników przygotować sos do sałaty.
Pokroić mozzarellę na 6 plasterków. Na rozgrzany na patelni olej wyłożyć 6 placków. Na każdy z nich nałożyć po plasterku sera i przykryć go ciastem ziemniaczanym. Placki smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron (trzeba pamiętać, że placki te są grubsze niż klasyczne, dlatego należy smażyć je trochę dłużej).
Placki podawać na gorąco z sosem pesto i sałatą.