Pieczone paszteciki z kaszą jaglaną z cukinią, pomidorami i słonecznikiem

Babcia Zosia

18 września 2019

Pieczone paszteciki z kaszy jaglanej z cukinią, pomidorami i słonecznikiem podawane z kubkiem czystego, czerwonego barszczu to doskonały pomysł na lekką postną kolację.

2

60 min

Łatwy

Składniki

1 torebka Kaszy jaglanej z cukinią, pomidorami i słonecznikiem z serii Dania Babci Zosi

1 opakowanie ciasta francuskiego

3-4 suszone grzyby

3 łyżki oleju

1 duża cebula

1-2 ząbki czosnku

3 ziarna jałowca

2 ziarna ziela angielskiego

1 liść laurowy

sól i pieprz

1 jajko lub trochę mleka do posmarowania ciasta

ziarna do posypania pierożków np. sezam, czarnuszka, mak

Wykonanie

Kaszę jaglaną z cukinią, pomidorami i słonecznikiem z serii Dania Babci Zosi wymieszać z suszonymi grzybami. Wszystko ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy kasza będzie gotowa odstawić do wystygnięcia.

Na patelni rozgrzać olej, dodać drobniutko posiekaną cebulę i przyprawy – jałowiec, ziele angielskie i liść laurowy. Smażyć aż cebula będzie złocista. Na koniec dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Usunąć przyprawy i dodać do przestudzonej kaszy. Grzyby, wedle uznania, można z kaszy wyjąć albo drobno posiekać i dodać do farszu. Na tym etapie warto spróbować farsz i jeżeli potrzeba, to posolić i popieprzyć.

Piec nagrzać do ok. 200 stopni (zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta).

Ciasto rozwinąć i pociąć na kwadraty o boku ok. 8 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżkę kaszy, a następnie zlepić brzegi ciasta. Wierzch pierożka posmarować roztrzepanym jajkiem lub odrobiną mleka i posypać wybranym dodatkiem (sezamem, czarnuszka lub makiem). Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec aż będą złociste – ok. 15 minut.

Gorące paszteciki podawać z kubkiem czystego, czerwonego barszczu.