Kasza jaglana z cukinią, pomidorami i słonecznikiem

Sklep

Pasztet z kaszy jaglanej z cukinią i pomidorami

Babcia Zosia

18 września 2019

Jaglany pasztet z dodatkiem cukinii, pomidorów, słonecznika oraz aromatycznych przypraw można jeść na śniadanie, kolację lub lunch w pracy, z ulubionymi dodatkami. Babcia uwielbia pasztet w towarzystwie domowego pesto, pomidorów lub majonezu i ogórków kiszonych.

2

60 min

Łatwy

Składniki

1 torebka Kaszy jaglanej cukinią, pomidorami i słonecznikiem z serii Dania Babci Zosi

2 łyżki oleju

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

ok. 1/2 łyżeczki ostrej papryki

2 łyżki sosu sojowego

sól, pieprz

1 duże jajko

1-2 łyżki nasion słonecznika

1-2 łyżki bułki tartej do wysypania foremki (albo bezglutenowej mąki lub mielonych orzechów)

olej do wysmarowania foremki

Wykonanie

1 torebkę Kaszy jaglanej z cukinią, pomidorami i słonecznikiem z serii Dania Babci Zosi ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy kasza będzie gotowa, odstaw ją do wystygnięcia.

Piec nagrzej do 170-180 stopni. Foremkę o pojemności 500 ml na pasztet wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Cebule drobno pokrój. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę aż będzie szklista. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 1-2 minuty. Kiedy kasza przestygnie, 1/3 przełóż do miksera, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, paprykę słodką i ostrą, sos sojowy, sól i pieprz do smaku i jajko. Całość zmiksuj na gładką masę. Zmiksowaną, przyprawioną masę połącz z pozostałą ugotowaną kaszą. Całość trzeba dobrze wyrobić. Gotowa masę na pasztet przełóż do wcześniej przygotowanej foremki. Foremką stuknij kilka razy o stół, tak żeby pasztet dobrze się ułożył i nie było w masie pęcherzy powietrza. Wierzch pasztetu posyp słonecznikiem i lekko wgnieć go w masę.

Pasztet wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30-35 minut. Gotowy pasztet schłodź i wstaw do lodówki na ok. 4 godziny lub na całą noc. Pasztet można jeść na kanapkach lub sam, na śniadanie, kolację lub w pracy, z ulubionym dodatkami: domowym pesto i pomidorami, majonezem i ogórkami kiszonymi albo w innej dowolnej kombinacji. Pasztet możesz przechowywać w lodówce ok. 4 dni.

Smacznego życzy Babcia Zosia! 🙂