Czerwony wyszczupla, czyli warzywa i owoce, z którymi zadbasz o linię

Babcia Zosia

18 września 2019

Motywacja może być różna: noworoczne postanowienie, zbliżająca się wielkimi krokami lato czy zmiana stylu życia. Dla zdrowia każdy powód, aby zrzucić zbędne kilogramy jest dobry. Najważniejsze to wiedzieć, jak się do tego zabrać. Można bowiem jeść i chudnąć, trzeba tylko wiedzieć co!

Gub kilogramy z flawonoidami

Flawonoidy to substancje, które nadają roślinom kolor oraz zabezpieczają je przed owadami i grzybami. Z kolei nasz organizm chronią przed nowotworami, chorobami układu krążenia i spowalniają procesy starzenia. Wieloletnie badania prowadzone na Uniwersytecie Harvarda i Uniwersytecie Wschodniej Anglii wykazały także ścisły związek pomiędzy dietą bogatą we flawonoidy, a gubieniem zbędnych kilogramów.

Odchudzająca moc czerwieni

Okazało się, że owoce i warzywa, które posiadają czerwony kolor powodują zauważalną utratę wagi – tym większą, im intensywniejsza ich barwa. Kolor ten z kolei wynika z obecności wspomnianych już wcześniej flawonoidów. Obserwując wpływ konkretnych warzyw i owoców naukowcy dowiedli, że najsilniejsze działanie odchudzające mają czarne jagody oraz truskawki. Pamiętajmy jednak, że schudniemy tylko wtedy, gdy będziemy je jeść bez cukru i bitej śmietany.

Postaw na kolory

Jednak nie tylko czerwony wyszczupla. Lista warzyw i owoców, które wspomagają spalanie tłuszczu oraz poprawiają trawienie i przyśpieszają metabolizm jest znacznie dłuższa. Sięgając po nie jak najczęściej, schudniesz, a Twoje życie nabierze kolorów!

Fioletowy: czarne jagody, borówki amerykańskie, jeżyny

Czerwony: wiśnie, jabłka, winogrona, papryczki chili, maliny, truskawki, żurawina, pomidory

Żółty: banany, grejpfruty, gruszki, cytryny, cebule

Zielony: arbuzy, ogórki, szparagi, cukinie, fasolki szparagowe, sałaty

Garść jagód albo lampka wina

Już niewielka ilość produktów bogatych we flawonoidy potrafi korzystnie wpłynąć na naszą wagę. Utrata zbędnych kilogramów nie będzie zauważalna z dnia na dzień, sprawi jednak, że będziemy sukcesywnie, a przede wszystkim zdrowo tracić na wadze. Wznieśmy więc toast za zdrowe odchudzanie – oczywiście lampką czerwonego wina, która zawiera tyle flawonoidów, ile spora garść ciemnych winogron.