Blog

Soczewica – pradawne ziarno zdrowia
Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Już w Biblii Ezaw za miskę soczewicy odstąpił przywilej pierworództwa swojemu bratu Jakubowi. Mimo, iż dawno temu była ona...

Babcia Zosia

Chrzan – Słowiański Żeń-szeń
Rzymianie, szukając nazwy dla chrzanu, posłużyli się zbitką dwóch celtyckich słów: ar – blisko i more – morze, która idealnie określa warunki pod jego uprawę. Ta pospolita roślina...

Babcia Zosia

7 wskazówek dla rodziców niejadków
Jak sprawić, by Twoje dziecko było ciekawe nowych smaków? Co zrobić, by nie krzywiło się na widok warzyw, które leżą przed nim na talerzu? Jak nie dać się zwariować nowym, stale...

Babcia Zosia

6 gadżetów przydatnych przy gotowaniu zupy
Jeżeli wydaje Ci się, że gotowanie zupy jest rzeczą nudną, to z pewnością nie używasz w kuchni tych gadżetów. Kreatywność i poczucie humoru ich twórców z pewnością przyprawi o szeroki...

Babcia Zosia

Pomidor owoc miłości
Poma amoris, czyli jabłko miłości, taką nazwę nadali w XVI wieku Francuzi owocom krzewu, który został przywieziony z dopiero co odkrytej Ameryki Południowej. Piękne określenie jest nie...

Babcia Zosia