Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi z kaszą gryczaną to doskonały pomysł na zimowy obiad. Są zdrowe i bardzo sycące. Do ich przygotowania wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości. Babcia Zosia najbardziej lubi przygotowywać pierogi razem z całą rodziną. Dzisiejszy przepis przygotowała zainspirowana babciną kuchnią autorka bloga Kulinarna Maniusia.
2
60 min
Łatwy
Składniki
Ciasto
0,5 kg ziemniaków
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
Farsz
0,3 kg ziemniaków
200 g twarożku półtłustego
opakowanie Kaszy gryczanej z grzybami, cebulką i tymiankiemsól, pieprz
łyżeczka majeranku
ząbek czosnku
Wykonanie
Ziemniaki na ciasto gotujemy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, studzimy. Następnie do ziemniaków dodajemy rozbełtane jajka i mąkę, wyrabiamy ciasto najlepiej rękami, tak długo, aż składniki dobrze się połączą. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy porcjami ciasto i wykrawamy szklanką koła. Robimy to tak długo aż wykorzystamy całe ciasto.
Ugotowane na farsz ziemniaki tłuczemy tłuczkiem. Dodajemy do nich twaróg i ponownie tłuczemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę gryczaną z grzybami, cebulką i tymiankiem gotujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy do ziemniaków. Na koniec dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i majeranek. Mieszamy.
Na każdy krążek nakładamy łyżeczką porcję farszu. Jeden bok ciasta smarujemy delikatnie wodą i zlepiamy pierogi. Jak już mamy wszystkie krążki zlepione zagotowujemy w dużym garnku wodę z łyżką soli i łyżką oleju.
Pierogi gotujemy porcjami około 5 minut od ich wypłynięcia. Pierogi z kaszą gryczaną podajemy same, z surówką lub podsmażamy.
Smacznego!