Żurek z borowikami

Sklep

Wielkanocny żurek z borowikami

Babcia Zosia

3 kwietnia 2020

Wielkanocny klasyk, którym dzięki Babci Zosi można delektować się przez cały rok. Żurek z borowikami to w 100% roślinna, naturalna kompozycja suszonych warzyw, zbóż i przypraw. Poznaj babciny sekret w przygotowaniu tej wiosennej zupy.

3

30

Łatwy

SKŁADNIKI

Żurek z borowikami Babci Zosi

3 jajka ugotowane na twardo

łyżeczka tartego chrzanu

2 łyżki kwaśnej śmietany

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1.  Zawartość torebki z warzywami wsyp do 800 ml zimnej wody i doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj łyżkę masła lub oleju. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  3. W tym czasie ugotuj na twardo 3 jajka.
  4. Torebkę z przyprawami rozprowadź w 200 ml zimnej wody i wlej do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut.
  5. Dla zaostrzenia smaku do żurku dodaj łyżeczkę tartego chrzanu i 2 łyżki kwaśnej śmietany.
  6. Jajka obierz, przekrój na pół i przełóż po równo do trzech misek.
  7. Zupę podawaj ze świeżym pieczywem.

Smacznego!