Kasza jaglana z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami

Sklep

Pieczone naleśniki jaglane z brzoskwinią

Babcia Zosia

28 stycznia 2020

Kto powiedział, że kasza jest nudna? Pieczone naleśniki jaglane z brzoskwinią to alternatywa dla tradycyjnych słodkości, która świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do lunchboxa. Kasza w połączeniu z owocami to idealna baza do tworzenia ciast, ciastek i naleśników. Wypróbuj ten słodki przepis bez dodatku cukru!

2

60

Łatwy

Pieczony naleśnik jaglany (na 4 porcje)

150 ml mleka krowiego lub roślinnego, np. owsianego

1/2 torebki Kaszy jaglanej z żurawiną, siemieniem lnianym i migdałami Dania Babci Zosi

1 łyżeczka oleju roślinnego + do posmarowania formy

2 jajka

1 brzoskwinia lub nektarynka

*100 g owoców sezonowych na porcję, np. borówek amerykańskich, malin, truskawek, czerwonej porzeczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Do 150 ml gotującego się mleka dodaj zawartość ½ torebki kaszy oraz łyżeczkę oleju. Zamieszaj i szczelnie przykryj garnek. Gotuj na małym ogniu przez 8 min.
  2. Zdejmij garnek z ognia, wymieszaj i odstaw garnek pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie odkryj garnek i pozwól, aby kasza ostygła. Możesz ją też ugotować dzień wcześniej lub wykorzystać resztki kaszy z poprzedniego dnia.
  3. Kaszę umieść w malakserze razem z bananami i jajkami. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Kwadratową foremkę o boku 15-20 cm posmaruj cienko olejem i wlej do niej ciasto.
  5. Na wierzchu ułóż brzoskwinię lub nektarynkę pokrojoną na plastry.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni  C i piecz przez 25-30 minut.
  7. Gotowy naleśnik pokrój na trójkąty lub kwadraty i umieść w lunchboxie razem ze świeżymi owocami.

Smacznego!