Świąteczny barszcz czerwony z sokiem z czarnej porzeczki
Barszcz czerwony – król wśród świątecznych zup. Wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii bez barszczu. Sekretem dobrej zupy są buraki – soczyste, lekko słodkie. Właśnie takie są buraki, które znaleźć można w Barszczu czerwonym Babci Zosi. Za sprawą suszenia odparowano z nich wodę, którą szybko odzyskują podczas gotowania. Dziś Babcia Zosia przygotowała swój sekretny przepis na prawdziwie świąteczny barszcz czerwony.
2
60 min
Łatwy
Składniki
3 goździki
2 ziarenka ziele angielskie
2 listki laurowe
3 grzyby suszone (borowiki lub podgrzybki)
Ząbek czosnku
Pół szklanki soku z czarnej porzeczki
Wykonanie
Barszcz czerwony Babci Zosi przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu: zawartość torebki z suszonymi warzywami wsypujemy do garnka z 850 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie do gotującego się garnka wrzucamy 3 nieduże goździki, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, ząbek czosnku, 2 lub 3 suszone grzyby. Grzyby wcześniej trzeba namoczyć, żeby były jędrne i aromatyczne. Całość gotujemy 15 minut.
Po tym czasie rozprowadzamy mieszankę przypraw dołączoną do Barszczu czerwonego Babci Zosi i dodajemy do zupy. Całość gotujemy kolejne 5 minut. Odstawiamy całość na 10 minut lub najlepiej na całą noc. Wtedy barszcz staje się bardzo aromatyczny. Następnie przecedzamy sam wywar do drugiego garnka, a ugotowane warzywa możemy zjeść oddzielnie lub wykorzystać do czegoś innego.
Do wywaru dodajemy około pół szklanki soku z czarnej porzeczki. Może to być domowo wykonany sok lub po prostu kupiony gotowy sok z czarnej porzeczki. Warto dodawać sok do wywaru mniejszymi porcjami, żeby móc kontrolować poziom słodyczy barszczu. Całość ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego! 🙂
Tak przygotowany barszcz sprawdzi się idealnie w świątecznym wydaniu – w towarzystwie uszek lub do popicia świątecznych pierogów.