Zupa z soczewicy

Sklep

Zupa z soczewicy pod ciastem francuskim

Babcia Zosia

19 listopada 2019

Zupa z soczewicy Babci Zosi pod ciastem francuskim to pyszny, prosty w przygotowaniu pomysł na pożywny posiłek dla domowników i niespodziewanych gości.

4

45

Łatwy

1 opakowanie Zupy z soczewicy z serii Dań Babci Zosi

100-150 g gotowego ciasta francuskiego

1 jajko

sól gruboziarnista

czarnuszka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Zupę z soczewicy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (możesz to zrobić na kilka godzin przed podaniem lub nawet dzień wcześniej).
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  3. Przelej zupę do żaroodpornych naczyń – miseczek lub kubeczków, w których będziesz ją podawać. Od gorącej zupy rozgrzeją się naczynia i może to utrudnić przylepienie ciasta. Dlatego dobrze jest zupę nieco ostudzić. 
  4. Z ciasta francuskiego wytnij kółka (muszą być ok. 1-1,5 cm szersze niż naczynia, w których będziesz zapiekać zupę).
  5. W miseczce roztrzep jajko i wysmaruj nim brzegi naczyń. Przykryj naczynia krążkami ciasta i mocno przylep je do brzegów. Jajkiem posmaruj wierzch ciasta, posyp gruboziarnistą solą i czarnuszką.
  6. Naczynia wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz aż ciasto się zrumieni, około 15-20 minut.

*Podczas zapiekania, naczynia rozgrzeją się i może być trudno chwycić je kuchenną rękawicą. Dlatego wstawiając zupę do pieca, dobrze jest ustawić je na podstawce np. formie do tarty i wyjąć wszystkie za jednym zamachem.

Smacznego!