SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Zupę z soczewicy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (możesz to zrobić na kilka godzin przed podaniem lub nawet dzień wcześniej).
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Przelej zupę do żaroodpornych naczyń – miseczek lub kubeczków, w których będziesz ją podawać. Od gorącej zupy rozgrzeją się naczynia i może to utrudnić przylepienie ciasta. Dlatego dobrze jest zupę nieco ostudzić.
- Z ciasta francuskiego wytnij kółka (muszą być ok. 1-1,5 cm szersze niż naczynia, w których będziesz zapiekać zupę).
- W miseczce roztrzep jajko i wysmaruj nim brzegi naczyń. Przykryj naczynia krążkami ciasta i mocno przylep je do brzegów. Jajkiem posmaruj wierzch ciasta, posyp gruboziarnistą solą i czarnuszką.
- Naczynia wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz aż ciasto się zrumieni, około 15-20 minut.
*Podczas zapiekania, naczynia rozgrzeją się i może być trudno chwycić je kuchenną rękawicą. Dlatego wstawiając zupę do pieca, dobrze jest ustawić je na podstawce np. formie do tarty i wyjąć wszystkie za jednym zamachem.
Smacznego!