Kasza jaglana z cukinią, pomidorkami i słonecznikiem

Sklep

Ziołowe naleśniki z kaszą jaglaną i serem feta

Babcia Zosia

19 listopada 2019

Połączenie sera feta i Kaszy jaglanej z cukinią, pomidorkami i słonecznikiem to pyszna alternatywa dla tradycyjnych farszów. Świetnie komponuje się z ziołowym naleśnikiem z dodatkiem bazylii i natki pietruszki.

2

45 min

Średni

Ziołowe naleśniki (na 6 porcji)

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (300 g)

2 jajka

1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego

1 szklanka wody gazowanej

2 łyżki oleju

2 łyżki listków natki pietruszki

2 łyżki listków bazylii

szczypta soli

Farsz

Kasza jaglana z cukinią, pomidorkami i słonecznikiem

200 g sera feta

125 g sera białego półtłustego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. W misce umieść wszystkie składniki naleśników, w tym drobno posiekane zioła. Wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj mikserem.
  2. Odstaw ciasto na pół godziny, żeby odpoczęło. Wymieszaj ponownie rózgą, w razie potrzeby rozrzedź wodą gazowaną. Na lekko natłuszczonej patelni usmaż 6 cienkich naleśników. Układaj je w stosik i trzymaj pod przykryciem.  
  3. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź. Możesz ją ugotować dzień wcześniej.
  4. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pokruszonym serem feta i twarogiem.
  5. Nafaszeruj naleśniki, zwiń w rulon, a następnie pokrój naleśniki w grube plastry.
  6. Ułóż je w lunchboxie, a w drugiej przegródce umieść ulubione przekąski, np. pokrojony w słupki seler naciowy, truskawki lub inne owoce oraz orzechy włoskie.