Kasza pęczak z kurkami, cebulką i natką pietruszki

Sklep

Sałatka z kaszy pęczak z kozim serem i szpinakiem

Babcia Zosia

10 października 2019

Babcia Zosia kocha sałatki - zwłaszcza te pożywne i pełnowartościowe z kaszą w roli głównej. Kasza pęczak z kurkami i natką pietruszki idealnie komponuje się ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, aromatycznym kozim serem i pełnym żelaza szpinakiem. Świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy.

1

30 min

Łatwy

Sałatka (na 1 porcję)

Kasza pęczak z kurkami, cebulką i natką pietruszki

1 cebulka dymka

200 g pomidorków koktajlowych

garść świeżego szpinaku

50 g koziego sera

Sos

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. 1 torebkę Kaszy pęczak z kurkami, cebulką i natką pietruszki ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź. Możesz ją ugotować dzień wcześniej.
  2. Cebulkę dymkę drobno posiekaj, pomidorki koktajlowe pokrój na pół.
  3. W misce umieść ugotowaną kaszę, cebulkę dymkę, pomidorki, szpinak baby oraz pokruszony ser kozi. Wymieszaj. 
  4. W słoiczku wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nimi sałatkę.
  5. Jeśli masz możliwość, zabierz sos w osobnym pojemniczku i polej sałatkę tuż przez podaniem. W drugiej przegródce lunchboxu umieść borówki amerykańskie lub inne ulubione owoce. 

Smacznego!