Kasza gryczana z grzybami, cebulką i tymiankiem

Sklep

Placki z kaszy gryczanej z sosem serowym i korniszonami

Babcia Zosia

7 października 2019

Placki z Kaszy gryczanej z grzybami, cebulką i tymiankiem to oryginalny pomysł na kaszę. Proste i szybkie w przygotowaniu placuszki świetnie sprawdzą się w towarzystwie sosów, gulaszów i sałatek. Babcia Zosia podała je z sosem serowym i soczystymi korniszonami.

2

45

Łatwy

Placki z kaszy gryczanej (na 9 sztuk)

Kasza gryczana z grzybami, cebulką i tymiankiem

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej lub gryczanej

2 łyżki tartego żółtego sera lub parmezanu

olej do smażenia

sól i pieprz

Sos z serem z niebieską pleśnią (dla 1 osoby)

50 g sera z niebieską pleśnią, np. gorgonzola, lazur

150 g jogurtu naturalnego

sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Jedną torebkę kaszy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź. Możesz ją ugotować dzień wcześniej.
  2. W misce umieść zimną kaszę oraz wszystkie składniki placków poza olejem. Wymieszaj do połączenia się składników.
  3. Na patelni dobrze rozgrzej olej. Następnie nakładaj po 1 łyżce masy formując małe, płaskie placuszki. Pozwól, aby placuszki dobrze się zrumieniły z obu stron. Odsącz je na ręczniku papierowym.
  4. Ser pokrusz do miseczki. Dodaj jogurt, dopraw solą i pieprzem, następnie wszystko razem ugnieć widelcem.
  5. Gotowe placuszki umieść w lunchboxie. Dodaj ogórki konserwowe, a sos wlej do pojemniczka lub do oddzielnej przegródki.

Smacznego!