Kasza gryczana biała z dynią, szpinakiem i słonecznikiem

Sklep

Burgery z kaszy gryczanej białej z fasolą i suszonymi pomidorami

Babcia Zosia

7 października 2019

Pyszna i bardzo zdrowa alternatywa dla mięsnych burgerów. Babcia Zosia stworzyła w 100% roślinne burgery, których bazą jest kasza gryczana biała z dodatkiem czerwonej fasoli, marchwi i suszonych pomidorów. Można zjeść je zarówno w bułce lub w towarzystwie warzyw jako danie główne.

2

45

Łatwy

Burgery z kaszy z czerwoną fasolą, marchewką i suszonymi pomidorami (8 sztuk)

Kasza gryczanej biała z dynią, szpinakiem i słonecznikiem

1 puszka czerwonej fasoli

2 marchewki

4 suszone pomidory

¼ szklanki nasion słonecznika

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżka zmielonych płatków owsianych lub bułki tartej

oliwa lub olej do posmarowania burgerów

sól, pieprz

Sałatka (dla 1 osoby)

garść rukoli

80 g pomidorków koktajlowych

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka octu balsamicznego

sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. 1 torebkę Kaszy gryczanej białej z dynią, szpinakiem i słonecznikiem ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź. Możesz ją ugotować dzień wcześniej.
  2. Fasolę odcedź, następnie zblenduj razem z suszonymi pomidorami. Dodaj ugotowaną kaszę, marchewkę startą na tarce o małych oczkach, nasiona słonecznika, przyprawy oraz płatki owsiane lub bułkę tartą.
  3. Dobrze ugnieć masę dłonią, tak aby składniki się połączyły, a masa stała się klejąca.
  4. Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj 8 okrągłych burgerów i umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj z obu stron olejem przy pomocy pędzelka.
  5. Piecz w temperaturze 220 stopni przez 15 minut z jednej strony, a potem 10 minut z drugiej strony.
  6. Przełóż do pojemnika lunchboxu. Dodaj przegródki włóż garść rukoli oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem, polej oliwą oraz octem balsamicznym.

Smacznego!