8 powodów, które przekonają Cię do jedzenia zupy

Babcia Zosia

19 września 2019

Zupy, pod wpływem stale zwiększającej się szybkości życia, coraz częściej bywają pomijane w codziennej diecie. Jest jednak kilka powodów, dla których warto na chwilę zwolnić i zjeść talerz gorącego wywaru.

Po pierwsze: dostarcza płynów

Bazą praktycznie każdej zupy jest woda, a woda ułatwia trawienie, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga przemianę materii, oraz usuwa jej szkodliwe produkty uboczne.

Po drugie: zapewnia dzienną dawkę warzyw

Warzywa są niezbędnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Specjaliści zalecają jedzenie przynajmniej 200g warzyw dziennie. Zupy są idealnym sposobem na zaspokojenie tych wytycznych.

Po trzecie: nie tuczy

Głównym składnikiem zupy jest przecież woda oraz niskokaloryczne z natury warzywa. Przeciętna porcja takiego wywaru dostarcza naszemu organizmowi około 100 – 135 kcal, co zaspokaja około 5% dziennego zapotrzebowania na energię.

Po czwarte: bogactwo składników mineralnych

Kiedy gotujemy warzywa, ich składniki mineralne przenikają do wody. Dzięki temu, jedząc zupę, spożywamy cały bukiet witamin i minerałów zawartych w warzywach.

Po piąte: dobry sposób na dzieci, które nie lubią warzyw

Podawanie dziecku zup jest dobrym pomysłem na wpojenie mu dobrych nawyków żywieniowych. Jeśli uważa, że nie lubi brokułów, przygotuj z nich zupę – krem. Istnieje duża szansa, że zmieni o nich zdanie.

Po szóste: źródło błonnika

Zupy dostarczają naszemu organizmowi błonnika, który ułatwia trawienie, wydłuża uczucie sytości po posiłku i obniża wchłanianie tłuszczu. Błonnik z ugotowanych warzyw jest lekkostrawny, a przy tym zachowuje właściwości zdrowotne.

Po szóste: rosół – naturalne lekarstwo

Jedzenie rosołu wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego zmniejszając stan zapalny i łagodząc objawy infekcji. Japońscy naukowcy odkryli ponadto, że spożywanie rosołu może zapobiegać nadciśnieniu, a nawet leczyć je. Kolagen zawarty w mięsie z kury przeciwdziała zwężaniu się tętnic. Trzeba jednak pamiętać, że tylko rosół o niskiej zawartości soli ma leczniczą moc.

Po siódme: cebulowa dobra na wszystko

Zupa cebulowa jest obfitym źródłem witamin A i B. Wzmacnia odporność, układ oddechowy, układ trawienny oraz działa przeciwzapalnie. O ile surowa cebula może zaszkodzić osobom ze skłonnościami do zgagi i nadkwaśności, o tyle cebula gotowana z pewnością nie zaszkodzi nikomu.

Po ósme: miso w walce z nowotworem

Zupa miso, czyli rybny bulion z dodatkiem pasty sojowej (miso), ma nie tylko dobroczynne działanie na nasz układ trawienny, korzystnie wpływa na krew i system odpornościowy, ale również pomaga w zapobieganiu rozwoju chorób nowotworowych. Warto również wspomnieć, że jest to podstawowa zupa, jaką na co dzień spożywają Japończycy, a zgodnie z badaniami populacyjnymi – zalicza się ich do najbardziej długowiecznych społeczeństw na Ziemi.