Ryż z Pomidorami i Papryką

Sklep

Zupa cebulowa i Pomidory faszerowane ryżem

Babcia Zosia

18 września 2019

Ciekawy pomysł na wykwintny dwudaniowy obiad, którego przygotowanie nie zajmuje całego przedpołudnia :)

2

60 min

Łatwy

Składniki

Zupa

POMIDORY FASZEROWANE:

1 opakowanie Ryżu z pomidorami i papryką z serii Dań Babci Zosi

8 średnich pomidorów

50-60 g tartego, ostrego sera

sól, pieprz, olej

Wykonanie

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory dokładnie umyć. Odkroić „czapeczkę” z góry każdego pomidora. Łyżką wydrążyć środek, wyjąć całe gniazdo nasienne. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.

Kiedy ryż będzie gotowy odcedzić go na sicie i przepłukać zimną wodą. Ryż przełożyć do miski, dodać połowę sera, sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Gotowy farsz przełożyć do wydrążonych pomidorów. Warzywa ułożyć w foremce wysmarowanej olejem. Każdego pomidora posypać pozostałym serem, przykryć czapeczkami. Całość skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-30 minut aż pomidory się zrumienią.

Przez ten czas przygotować  Zupę cebulową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy zupa się już gotuje na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę chleb i opiekać, aż się zrumieni.

Gotową zupę zmiksować i podawać z grzankami, a zaraz po niej zaserwować soczyste pomidory nadziewane ryżem.