Ryż z Pomidorami i Papryką
SklepZupa cebulowa i Pomidory faszerowane ryżem
Ciekawy pomysł na wykwintny dwudaniowy obiad, którego przygotowanie nie zajmuje całego przedpołudnia :)
2
60 min
Łatwy
Składniki
Zupa
2-3 kromki chleba
POMIDORY FASZEROWANE:
8 średnich pomidorów
50-60 g tartego, ostrego sera
sól, pieprz, olej
Wykonanie
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory dokładnie umyć. Odkroić „czapeczkę” z góry każdego pomidora. Łyżką wydrążyć środek, wyjąć całe gniazdo nasienne. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Kiedy ryż będzie gotowy odcedzić go na sicie i przepłukać zimną wodą. Ryż przełożyć do miski, dodać połowę sera, sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Gotowy farsz przełożyć do wydrążonych pomidorów. Warzywa ułożyć w foremce wysmarowanej olejem. Każdego pomidora posypać pozostałym serem, przykryć czapeczkami. Całość skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-30 minut aż pomidory się zrumienią.
Przez ten czas przygotować Zupę cebulową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy zupa się już gotuje na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę chleb i opiekać, aż się zrumieni.
Gotową zupę zmiksować i podawać z grzankami, a zaraz po niej zaserwować soczyste pomidory nadziewane ryżem.