Kasza gryczana z grzybami, cebulką i tymiankiem

Sklep

Zapiekanka z ziemniaków i kaszy gryczanej z grzybami

Babcia Zosia

18 września 2019

2

60 min

Łatwy

Składniki

1 opakowanie Kaszy gryczanej z grzybami z serii Dania Babci Zosi

0,5 kg ziemniaków (które nie rozpadają się w czasie pieczenia)

0,5 l mleka (można użyć mleka pół na pół ze śmietanką 30%)

2-3 łyżki masła lub oleju

sól, pieprz

gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przez ten czas obierz ziemniaki i pokrój je na cieniutkie plasterki o grubości 2-3 mm. Możesz do tego użyć robota kuchennego z odpowiednią przystawką lub szatkownicy do warzyw – mandoliny. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Formę do zapiekania wysmarować połową masła lub skropić olejem. W naczyniu ułóż na przemian warstwy ziemniaków i kaszy. Każdą warstwę ziemniaków posól, popieprz i posy startą gałką muszkatołową. Warstwy, których nie widać, nie muszą być bardzo starannie ułożone, ale dla ładnego efektu warto się postarać przy ostatniej warstwie ziemniaków. Resztę masła rozłóż na wierzchu zapiekanki.

Naczynie przykryj folią do pieczenia lub pasującą przykrywka i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut, potem odkryj i dopiecz aż się zrumieni. Jeżeli ziemniaki będą nadal twardawe, ale za szybko zaczną się rumienić należy zmniejszyć temperaturę do ok. 180-170 stopni. Pod naczynie do zapiekania dobrze jest podłożyć kawałek papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, ponieważ mleko mocno bulgocze w czasie zapiekania i może mocno zabrudzić piekarnik.

Smacznego!