Witamina D – nie tylko na mocne kości

Babcia Zosia

18 września 2019

Zima w pełni. Niskie temperatury, śnieg za oknem, krótki dzień, a słońca jak na lekarstwo. Nic dziwnego, że czujemy się zmęczeni i senni, a jakikolwiek wysiłek przychodzi nam z wielkim trudem. Za wszystko odpowiedzialny jest niedobór witaminy D. Latem nasz organizm pozyskuje ją z promieni słonecznych, zimą musimy zadbać o odpowiednią dietę.

Powiedz „NIE” nowotworom

Witamina D kojarzy nam się przede wszystkim z mocnymi kośćmi i zdrowymi zębami. Dzięki temu, że wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu stosuje się ją w profilaktyce schorzeń kostnych takich jak krzywizna czy osteoporoza. Jednak to nie wszystko. Witamina D odpowiada także za pracę mięśni i właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Liczne badania wykazały, że witamina ta zmniejsza też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prostaty czy czerniaka i jest także coraz częściej stosowana w leczeniu już wykrytych nowotworów.

Popraw swoją odporność

Z witaminą D powinniśmy się jednak szczególnie zaprzyjaźnić w okresie zimowym, ponieważ pomoże nam się uchronić przed przeziębieniem i wzmocni nasz organizm. Witamina ta wspomaga układ odpornościowy, szczególnie limfocyty T, dzięki czemu mamy siły na walkę z szalejącymi naokoło wirusami i bakteriami. I choć nie mamy pewności, że obronimy się w 100% przed grypą, jeśli złapie nas infekcja, witamina D złagodzi jej objawy i skróci czas chorowania.

Słońce zaklęte w jedzeniu

Nawet przebywanie w lecie na słońcu nie gwarantuje nam, że dostarczymy sobie wystarczającej ilości witaminy D. W zimie szansa ta spada praktycznie do zera. Jedynym rozwiązaniem jest wprowadzenie do diety, i to nie tylko tej zimowej, odpowiednich produktów. Przede wszystkim powinniśmy się rozsmakować w tłustych morskich rybach. Do wyboru mamy węgorza, makrelę, śledzia lub łososia. Do tego pamiętajmy o żółtkach jajek, awokado, żółtym serze i mleku. Czasami jednak nawet dopracowana dieta może nie wystarczyć.

Drogocenna kapsułka

Jesteśmy zdania, że witamin najlepiej szukać w naturalnych produktach. Jeśli jednak mówimy o witaminie D, to dostarczenie sobie optymalnej ilości tylko i wyłącznie poprzez dietę może być bardzo trudne. W tym celu musielibyśmy się codziennie zajadać morskimi rybami od śniadania po kolację. Dlatego warto poszukać w aptece suplementów, które zapewnią nam odpowiednią dawkę tej witaminy lub sięgnąć po tran, który poza witaminą D dostarczy nam także drogocennych nienasyconych kwasów tłuszczowych.