Świąteczny barszcz czerwony z sokiem z czarnej porzeczki

Babcia Zosia

18 września 2019

Barszcz czerwony – król wśród świątecznych zup. Wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii bez barszczu. Sekretem dobrej zupy są buraki – soczyste, lekko słodkie. Właśnie takie są buraki, które znaleźć można w Barszczu czerwonym Babci Zosi. Za sprawą suszenia odparowano z nich wodę, którą szybko odzyskują podczas gotowania. Dziś Babcia Zosia przygotowała swój sekretny przepis na prawdziwie świąteczny barszcz czerwony.

2

60 min

Łatwy

Składniki

1 opakowanie Barszczu czerwonego Dania Babci Zosi

3 goździki

2 ziarenka ziele angielskie

2 listki laurowe

3 grzyby suszone (borowiki lub podgrzybki)

Ząbek czosnku

Pół szklanki soku z czarnej porzeczki

Wykonanie

Barszcz czerwony Babci Zosi przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu: zawartość torebki z suszonymi warzywami wsypujemy do garnka z 850 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie do gotującego się garnka wrzucamy 3 nieduże goździki, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, ząbek czosnku, 2 lub 3 suszone grzyby. Grzyby wcześniej trzeba namoczyć, żeby były jędrne i aromatyczne. Całość gotujemy 15 minut.

Po tym czasie rozprowadzamy mieszankę przypraw dołączoną do Barszczu czerwonego Babci Zosi i dodajemy do zupy. Całość gotujemy kolejne 5 minut. Odstawiamy całość na 10 minut lub najlepiej na całą noc. Wtedy barszcz staje się bardzo aromatyczny. Następnie przecedzamy sam wywar do drugiego garnka, a ugotowane warzywa możemy zjeść oddzielnie lub wykorzystać do czegoś innego.

Do wywaru dodajemy około pół szklanki soku z czarnej porzeczki. Może to być domowo wykonany sok lub po prostu kupiony gotowy sok z czarnej porzeczki. Warto dodawać sok do wywaru mniejszymi porcjami, żeby móc kontrolować poziom słodyczy barszczu. Całość ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego! 🙂

Tak przygotowany barszcz sprawdzi się idealnie w świątecznym wydaniu – w towarzystwie uszek lub do popicia świątecznych pierogów.