Zupa z soczewicy

Sklep

Soczewica – pradawne ziarno zdrowia

Babcia Zosia

18 września 2019

Soczewica jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Już w Biblii Ezaw za miskę soczewicy odstąpił przywilej pierworództwa swojemu bratu Jakubowi. Mimo, iż dawno temu była ona podstawą żywieniową ubogiej ludności, wachlarz korzyści płynący z jej spożywania wcale do ubogich nie należy.

Ciekawostki

Powszechnie znane są trzy kolory soczewicy – żółta, zielona oraz czerwona, ale czy wiecie, że istnieją także soczewica pomarańczowa, różowa, brązowa i czarna?

Odmienność jej rodzajów najbardziej rzuca się w oczy przy gotowaniu. Czerwoną soczewicę gotuje się około dwudziestu minut, ale brązową już niemal godzinę.

Niezależnie od koloru, czy długości gotowania, warto pamiętać, że każdą soczewicę należy solić dopiero pod koniec gotowania. W przeciwnym razie stwardnieje i straci nieco na swych walorach smakowych.

Dla zdrowia

Soczewica jest bogatym źródłem białka, które dzięki wysokiej, 85% przyswajalności stanowi świetną alternatywę dla mięsa. Pamiętajmy jednak, że białko roślinne nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Dopiero połączenie go z produktami zbożowymi, lub np. ziemniakami może stworzyć pełnowartościowy ekwiwalent białka pochodzenia zwierzęcego. Z soczewicą powinny więc zaprzyjaźnić się osoby na diecie wegetariańskiej, ale również kobiety w ciąży, ponieważ zawarty w niej kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka w okresie prenatalnym.

Dla urody

Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny w związku z czym polecana jest osobom, które pragną zrzucić nieco z wagi. Z drugiej strony, duża ilość zawartego w niej żelaza może być pomocna przy zwalczaniu anemii. Poza walorami dietetycznymi, zawarta w soczewicy witamina E należąca do grupy przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia i wygładza nierówności przez co skóra staje się jędrniejsza i bardziej napięta.