Kasza jęczmienna z soczewicą

Sklep

Siedem twarzy kaszy

Babcia Zosia

18 września 2019

„Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch, bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów” – to słowa piosenki, które zna każde dziecko. Takie rymowanki niosące ze sobą przekaz nie biorą się znikąd. Zwykle są mądrością przodków, z biegiem lat ubraną w proste słowa zrozumiałe dla najmłodszych. Spróbujmy więc odpowiedzieć sobie na pytanie: Dlaczego kasza jest jej pozytywnym bohaterem?

Kasza z amarantusa

Nazywana jest złotem Inków ponieważ pochodzi z Ameryki Środkowej i była podstawą żywieniową ludów zamieszkujących tamtejsze tereny. Nazwę zawdzięcza kolorowi swoich kwiatów. Ziarna tej rośliny nie zawierają glutenu, zawierają natomiast żelazo, wapń, magnez, błonnik oraz witaminy z grupy A, C, D i E.

Kasza jęczmienna

W Polsce 70% ogólnego przemysłu kaszarskiego skupia się na kaszy jęczmiennej. Występuje ona w trzech rodzajach: pęczak czyli całe, pozbawione łupin ziarna, perłowa – rozdrobiona o oszlifowanych krawędziach i łamana – bez oszlifowanych krawędzi. Zawiera  β-glukan – błonnik obniżający zły cholesterol.

Kasza orkiszowa

Pochodzi z południowo – wschodniej Europy. W starożytności była posiłkiem gladiatorów, w średniowieczu zajadał się nią każdy, w XIX wieku natomiast została niemal całkowicie wyparta przez bardziej wydajne zboża. Zawiera dobrze przyswajalny gluten. Jest bogatym źródłem miedzi, cynku, selenu oraz witamin A i E.

Kasza Quinoa

Pochodzi z Peru, gdzie była hodowana przez Inków. Uchodziła za zdrowotne i lecznicze źródło życia. Jej bogate w skrobię, rudo – brunatne, żółte bądź białe nasiona wyglądają podobnie do nasion prosa. Jest produktem bezglutenowym zawierającym kwas alfa-linolenowy z reguły występujący jedynie u ryb.

Kasza gryczana

Nie jest wytwarzana ze zbóż, jak większość kasz. Gryka jest niską rośliną o białych lub różowych kwiatach. W Polsce najczęściej uprawiana jest na Lubelszczyźnie. Nie zawiera glutenu. Występuje w dwóch rodzajach, jako palona i niepalona. Zawiera dużo białka (10-16%), witaminy: B1, B2, P, PP oraz mnóstwo soli mineralnych.

Kasza Bulgur

Przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Wytwarza się ją z rozdrobnionych ziaren pszenicy durum. W Turcji, obok ryżu jest podstawowym produktem spożywczym pomału wypierającym kuskus. Posiada niski indeks glikemiczny i bardzo małą ilość cukru, przez co zaleca się ją osobom chorym na cukrzycę.

Kasza Jaglana

Nazywana jest królową kasz. Wytwarzana jest z łuskanego ziarna prosa. Pochodzi z Polski i od kilku lat cieszy się nieustającą popularnością na całym świecie. Zawiera krzemionkę, która może leczyć stawy oraz zapewnia piękny wygląd skórze i paznokciom. Jako jedyna z kasz działa detoksykacyjne na organizm.