Sałatka z kaszą gryczaną białą, rukolą i pieczonymi burakami
sałatka z rukoli, pieczonych buraków oraz kaszy gryczanej białej z dodatkiem dyni, szpinaku i słonecznika to idealna propozycja na zdrowy obiad lub lunch do pracy. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

2

60 min

Łatwy
Składniki
1 duży burak lub dwa mniejsze – razem ok. 300-350g
pęczek rukoli
kilka listków pietruszki
SOS
2 łyżeczki musztardy
4 łyżeczki octu jabłkowego
starty ząbek czosnku
1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
4-5 łyżek zimno tłoczonego oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
kilka kromek bagietki skropionych olejem rzepakowym i zgrilowanych w piekarniku
Wykonanie
Buraki dokładnie umyj, nie obieraj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Piecz 40-60 minut, aż buraki będą miękkie po wbiciu noża. Gotowe buraki wyjmij z piekarnika.
Jedną torebkę kaszy gryczanej białej z dynią, szpinakiem i słonecznikiem ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy kasza się gotuje, przygotuj sos. Wszystkie składniki przełóż do małego słoika. Zakręć nakrętkę i kilka razy potrząśnij aż wymieszają się składniki. Sałatkę można podawać na ciepło lub na zimno.
Na ciepło: Jeszcze gorące buraki obierz (jak tylko będzie to możliwe) i pokrój na ósemki lub grube plastry, dodaj ciepłą kaszę i wszystko zalej wcześniej przygotowanym sosem. Dokładnie
wymieszaj, nałóż na talerze, zieleninę dołóż w ostatniej chwili tak, żeby nie zwiędła od ciepłych składników.
Na zimno: Buraki i kaszę możesz przygotować poprzedniego dnia i przechowywać w lodówce. Tak samo sos. Gdy zgłodniejesz, połącz wszystkie potrzebne składniki i zajadaj ze smakiem.
Smacznego życzy Babcia Zosia! 🙂