Sałatka z kaszą gryczaną białą, rukolą i pieczonymi burakami

Babcia Zosia

18 września 2019

sałatka z rukoli, pieczonych buraków oraz kaszy gryczanej białej z dodatkiem dyni, szpinaku i słonecznika to idealna propozycja na zdrowy obiad lub lunch do pracy. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

2

60 min

Łatwy

Składniki

1 torebka Kaszy gryczanej białej z dynią, szpinakiem i słonecznikiem z serii Dania Babci Zosi

1 duży burak lub dwa mniejsze – razem ok. 300-350g

pęczek rukoli

kilka listków pietruszki

SOS

2 łyżeczki musztardy

4 łyżeczki octu jabłkowego

starty ząbek czosnku

1-2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu

4-5 łyżek zimno tłoczonego oleju rzepakowego

sól i pieprz do smaku

kilka kromek bagietki skropionych olejem rzepakowym i zgrilowanych w piekarniku

Wykonanie

Buraki dokładnie umyj, nie obieraj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika. Piecz 40-60 minut, aż buraki będą miękkie po wbiciu noża. Gotowe buraki wyjmij z piekarnika.

Jedną torebkę kaszy gryczanej białej z dynią, szpinakiem i słonecznikiem ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy kasza się gotuje, przygotuj sos. Wszystkie składniki przełóż do małego słoika. Zakręć nakrętkę i kilka razy potrząśnij aż wymieszają się składniki. Sałatkę można podawać na ciepło lub na zimno.

Na ciepło: Jeszcze gorące buraki obierz (jak tylko będzie to możliwe) i pokrój na ósemki lub grube plastry, dodaj ciepłą kaszę i wszystko zalej wcześniej przygotowanym sosem. Dokładnie

wymieszaj, nałóż na talerze, zieleninę dołóż w ostatniej chwili tak, żeby nie zwiędła od ciepłych składników.

Na zimno: Buraki i kaszę możesz przygotować poprzedniego dnia i przechowywać w lodówce. Tak samo sos. Gdy zgłodniejesz, połącz wszystkie potrzebne składniki i zajadaj ze smakiem.

Smacznego życzy Babcia Zosia! 🙂