Ryż z Jabłkami i Rodzynkami

Sklep

Ryż z jabłkami i rodzynkami gotowany w mleku migdałowym

Babcia Zosia

18 września 2019

Doskonały pomysł na szybki podwieczorek lub obiad na słodko. Przygotowany na mleku migdałowym, a więc spokojnie może być podany dzieciom nie tolerującym laktozy, ale i nie tylko :)

2

60 min

Łatwy

Składniki

ZAPIEKANKA:

400-500 ml mleka migdałowego ( można użyć innego mleka roślinnego )

1 torebka Ryżu z jabłkami i rodzynkami z serii Dań Babci Zosi

50 g migdałów w płatkach

2-3 łyżki oleju np. lnianego lub rzepakowego

1-2 łyżki syropu z agawy

KAKAO:

300 ml mleka migdałowego ( można użyć innego mleka roślinnego )

2 łyżki kakao

1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

2-4 łyżki syropu z agawy

Przygotowanie

W garnku podgrzać mleko. Do gorącego mleka dodać ryż i gotować ok. 20 minut. Mieszać co kilka chwil, ponieważ ryż na mleku łatwo się przypala.

Podczas gdy ryż się gotuje rozgrzać piekarnik do 180-200 st. C. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Płatki migdałów wymieszać z syropem z agawy i łyżką oleju.

Gorący ryż przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać migdałami i wstawić do piekarnika. Danie będzie gotowe po kilku minutach, kiedy płatki migdałów się zrumienią.

Przez ten czas można przygotować kakao. 200 ml mleka migdałowego podgrzać w garnuszku. Do pozostałego mleka dodać kakao, skrobię ziemniaczaną oraz syrop z agawy i dokładnie wymieszać. Kiedy mleko się zagotuje wolnym strumieniem wlać do niego mieszankę z kakao. Wymieszać dokładnie i gotować 2-3 minuty.

Podawać ciepłą zapiekankę i ciepłe kakao.