Ryż z Jabłkami i Rodzynkami
SklepRyż z jabłkami i rodzynkami gotowany w mleku migdałowym
Doskonały pomysł na szybki podwieczorek lub obiad na słodko. Przygotowany na mleku migdałowym, a więc spokojnie może być podany dzieciom nie tolerującym laktozy, ale i nie tylko :)
2
60 min
Łatwy
Składniki
ZAPIEKANKA:
400-500 ml mleka migdałowego ( można użyć innego mleka roślinnego )
1 torebka Ryżu z jabłkami i rodzynkami z serii Dań Babci Zosi50 g migdałów w płatkach
2-3 łyżki oleju np. lnianego lub rzepakowego
1-2 łyżki syropu z agawy
KAKAO:
300 ml mleka migdałowego ( można użyć innego mleka roślinnego )
2 łyżki kakao
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
2-4 łyżki syropu z agawy
Przygotowanie
W garnku podgrzać mleko. Do gorącego mleka dodać ryż i gotować ok. 20 minut. Mieszać co kilka chwil, ponieważ ryż na mleku łatwo się przypala.
Podczas gdy ryż się gotuje rozgrzać piekarnik do 180-200 st. C. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Płatki migdałów wymieszać z syropem z agawy i łyżką oleju.
Gorący ryż przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać migdałami i wstawić do piekarnika. Danie będzie gotowe po kilku minutach, kiedy płatki migdałów się zrumienią.
Przez ten czas można przygotować kakao. 200 ml mleka migdałowego podgrzać w garnuszku. Do pozostałego mleka dodać kakao, skrobię ziemniaczaną oraz syrop z agawy i dokładnie wymieszać. Kiedy mleko się zagotuje wolnym strumieniem wlać do niego mieszankę z kakao. Wymieszać dokładnie i gotować 2-3 minuty.
Podawać ciepłą zapiekankę i ciepłe kakao.