Quesadillas z salsą

Babcia Zosia

18 września 2019

Quesadillas, czyli meksykańskie placki z nadzieniem podawane z pikantną salsą.

2

60 min

Łatwy

Składniki

QUESADILLAS:

1 torebka Ryżu ze szpinakiem z serii Dań Babci Zosi

4 tortille

100 g sera mimolet lub innego ostrego sera np. cheddar

opcjonalnie 1 jajko

sól i pieprz

SALSA:

2 średnie pomidory

1 nieduża czerwona papryka

1/2 czerwonej papryczki chili

1 mała czerwona cebula

1 łyżka oleju

1/2 soku z limonki lub cytryny

sól

Wykonanie

Ryż ze szpinakiem ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowy ryż odcedzić na sicie i przelać zimną wodą.

Podczas gotowania ryżu przygotować salsę. Należy umyć dokładnie wszystkie warzywa. Z pomidorów usunąć skórkę i wyciąć gniazda nasienne. Czerwoną paprykę oczyścić z nasion, a chili w zależności od upodobań – jeżeli  potrawa ma być bardzo ostra, to zostawić nasiona, a jeżeli nie, to lepiej je usunąć. Wszystkie warzywa – pomidory, papryki i cebulę pokroić na drobniutką kosteczkę. Dodać olej, sok z limonki i dużą szczyptę soli. Odstawić, żeby salsa się przegryzła.

Salsę można przygotować kilka godzin wcześniej lub nawet poprzedniego dnia, wtedy wszystkie smaki lepiej się połączą.

Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodać ser pokrojony w drobną kostkę lub starty na dużych oczkach tarki. Posolić i popieprzyć do smaku i wymieszać. Opcjonalnie do ryżu można dodać jedno roztrzepane jajko, co sprawi, że farsz lepiej się zwiąże.

Farsz rozłożyć na dwa placki tortilli i przykryć dwoma pozostałymi plackami. Gotowe Quesadillas przełożyć na suchą rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Pokroić na trójkąty i podawać gorące z czerwoną ostrą salsą.