Poznaj właściwości gruszki

Babcia Zosia

18 września 2019

Gruszka to nasz rodzimy owoc, który wszyscy doskonale znamy i lubimy. Winny, miękki miąższ gruszki w połączeniu z charakterystycznym smakiem i aromatem sprawia, że równie chętnie ją zjadamy w surowej postaci, jaki i wykorzystujemy do przygotowywania ciast i deserów, a także przetworów na zimę. Ale pyszny smak i wyrazisty aromat to nie jedyne zalety, tego niepozornie wyglądającego owocu. Okazuje się bowiem, że gruszka ma nam o wiele więcej do zaoferowania. Sprawdźmy czym jeszcze może nas zaskoczyć.

Mała, wielka gruszka – sprawdź co kryje się w jej wnętrzu

Gruszki to owoce, które wciąż nie są wystarczająco doceniane, a szkoda, bo są prawdziwym bogactwem witamin, minerałów i innych korzystnych dla zdrowia substancji. Poza mocno rozpowszechnionymi składnikami odżywczymi znajdziemy w niej też cenne pierwiastki, których na próżno szukać w innych owocach. Otóż gruszka jako jeden z nielicznych owoców zawiera jod – pierwiastek odpowiedzialny za prawidłową pracę tarczycy oraz bor, czyli minerał usprawniający pracę mózgu i poprawiający koncentrację. A to nie koniec zalet gruszki. Ich lista jest bowiem naprawdę imponująca. Które jeszcze zasługują na naszą uwagę?

Jedz na zdrowie

zoloft buy onlinedapoxetine reviews.
Z całą pewnością należy do nich duża zawartość potasu, kolejnego ważnego dla naszego organizmu pierwiastka , który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Obecność potasu zabiega tworzeniu się skrzepów, udrażniając w ten sposób naczynia krwionośne, co z kolei pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i tym samym zapobiec rozwojowi groźnych chorób układu sercowo – naczyniowego. Dzięki zawartości błonnika gruszki zapobiegają zaparciom i usprawniają proces trawienia, a do tego są niskokaloryczne, dlatego też bez obaw mogą po nie sięgać osoby odchudzające się (100 g owoców to tylko 54 kcal). Są także źródłem witamin: A, B6, C, E, K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego. W owocach znajdują się też minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk.
Najwięcej wartości mają oczywiście owoce spożywane w surowej postaci, jednak gruszki równie dobrze sprawdzają się jako dodatek do ciast i deserów. Gruszki możemy także zapiekać, gotować i karmelizować. Bardzo smaczne są także gruszki w syropie lub kompocie. W tej wersji możemy przechowywać je przez całą zimę, ciesząc się ich smakiem przez okrągły rok.