Pęczak z jabłkiem, gruszką i porzeczką

Sklep

Kutia wigilijna z kaszą pęczak, jabłkiem i cynamonem

Babcia Zosia

18 września 2019

Kutia wigilijna to jedno z ulubionych świątecznych dań Babci Zosi. Słodki świąteczny deser to alternatywa lub uzupełnienie klusek z makiem. Dziś Babcia Zosia przygotowała oryginalną wersję tej klasycznej potrawy.

2

60 min

Łatwy

Składniki

1 torebka Kaszy pęczak z jabłkiem, gruszką i porzeczką Dania Babci Zosi 100 gram zmielonego maku

4-6 łyżek syropu klonowego (może być też syrop z agawy lub inny)

1 łyżka oleju kokosowego

1 łyżeczka cynamonu

4-5 ziaren kardamonu

1 pomarańcza

1 cytryna

1 puszka mocno schłodzonego mleka kokosowego (najlepiej 24h)

2-3 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Kaszę pęczak z jabłkiem, gruszką i porzeczką Dania Babci Zosi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy mak. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i połowę (2-3 łyżki) syropu klonowego. Ziarenka kardamony kroimy na pół, wyjmujemy małe czarne nasionka, siekamy je i dodajemy razem z cynamonem na patelnię. Wszystko smażymy na małym ogniu 2-3 minuty, dodajemy mak, mieszamy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Patelnię zdejmujemy z gazu i przykrywamy.

Pomarańczę dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem, żeby mieć pewność, że skórka nadaje się do spożycia. Ścieramy na tarce skórkę z połowy pomarańczy.

Do rondelka wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny, dodajemy skórkę pomarańczową (troszkę można zostawić do dekoracji) i pozostały syrop klonowy. Gotujemy wszystko kilka minut aż sok zgęstnieje.

Gdy kasza będzie gotowa rozkładamy ją do miseczek lub pucharków. Na warstwę kaszy kładziemy warstwę maku, każdą porcję polewamy zredukowanym sokiem z cytrusów.

Kutię można podawać na ciepło lub schłodzoną. Babcia Zosia zdecydowanie preferuje wersję na zimno. Chwilę przed podaniem warto przygotować bitą śmietanę z mleczka kokosowego. Schłodzoną puszkę otwieramy – nie mieszamy! Delikatnie zbieramy zastygłą warstwę mleka, na dnie puszki zbierze się woda kokosowa – jej nie dodajemy. Mleko ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

Na każdą porcję kutii kładziemy łyżkę śmietany i dekorujemy skórką z pomarańczy.