Kasza jęczmienna – zasłużona monopolistka
Choć kasza jęczmienna pochodzi z Mezopotamii, przyjęła się u nas na tyle dobrze, że na Roztoczu za jej pomocą wytwarza się wiele potraw regionalnych takich jak pierogi czy budynie mięsne. Jęczmień stanowi aż 70% ogółu wytwarzanych i spożywanych w Polsce kasz. I słusznie, kasza jęczmienna jest bowiem zdrowa, a do tego pyszna!
Ciekawostki:
Jęczmień jest najstarszym zbożem uprawianym przez człowieka. Na jego pierwsze ślady w historii natrafiamy już 4000 lat p.n.e. Egipcjanie wrzucali jego ziarna do grobowców, by ich zmarli mieli po śmierci co jeść, a starożytni Grecy wybijali jęczmienne ornamenty na swoich monetach.
Jęczmień w liczbach:
Polska zajmuje 11 miejsce na liście światowych producentów jęczmienia wytwarzając niemal 4 miliony ton tego zboża, 75% uprawy zamienia się w paszę dla zwierząt, 10% wraca do ziemi, by dać plon w przyszłym roku, 5% ląduje na naszych talerzach jako kasza, 5% jako płatki jęczmienne, a kolejne 5% zamienia się w słód jęczmienny i trafia do kadzi by ostatecznie przeobrazić się w piwo.
Na Polskim talerzu:
Wiele typowo Polskich dań nie mogłoby powstać, gdyby nie kasza jęczmienna. Czym bowiem byłby tradycyjny krupnik, gdyby zabrakło w nim wspomnianej kaszy? Nawet Władysław Reymont przedstawiając w „Chłopach” obraz Polskiej wsi wielokrotnie zwraca uwagę na kaszę jęczmienną ze skwarkami, która stanowi podstawę żywieniową jego bohaterów.
Dla zdrowia:
Jęczmień zawiera ß – glukan, który może skutecznie zmniejszać stężenie złego cholesterolu w organizmie. Dodatkowo bogaty jest w przeciwutleniacze, takie jak kwas felurowy, proantocyjanidyny czy katechiny, które działają przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie, a także wspomagają działanie wątroby, nerek i serca.