Dolmy wegetariańskie
Dolmy wegetariańskie, czyli delikatne nadzienie przygotowane z ryżu ze szpinakiem zawinięte w liście winogron.

2

60 min

Łatwy
Składniki
1 słoik liści winogron (ok. 250 g liści – waga bez zalewy) lub 40-50 świeżych liści
ok. 150g koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty pieprzowej
ok. 0,5 l oliwy
sól i pieprz
Wykonanie
Ryż ze szpinakiem ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia.
W czasie kiedy ryż się gotuje przygotować wywar z suszonej włoszczyzny. Susz zalać 1,5 l zimnej wody, gotować na wolnym ogniu 20-30 minut. Po tym czasie wywar zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem.
Liście winogron wyjąć ze słoika i wypłukać, a następnie przebrać. Jeżeli w liściach pozostały grube kawałki łodygi to należy je wyciąć. Najbardziej uszkodzonymi i malutkimi wyłożyć naczynie do zapiekania.
Gotowe liście są dostępne np. w sklepach z grecką żywnością. W sezonie można jednak użyć świeżych liści winogron z jadalnych odmian winorośli. Ze świeżych liści należy wyciąć grubą łodygę i gotować we wrzątku, aż zmiękną (ok. 3-4 minut).
Do wystudzonego ryżu dodać koncentrat pomidorowy, świeżą posiekaną miętę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Niewielkie porcje ryżu nakładać na liście winogron i zwijać jak gołąbki z kapusty.
Piec nagrzać do 150-160 st C. Dno formy do zapiekania skropić oliwą i wyłożyć odłożonymi liśćmi winogron. Na liściach ułożyć dolmy. Zależnie od formy do zapiekania ułożyć jedną lub więcej warstw gołąbków. Wierzchnią warstwę zakryć liśćmi. Całość zalać przecedzonym wywarem z suszu. Jeżeli wywar nie zakryje gołąbków można dolać trochę wody. Wstawić do piekarnika i piec ok 30-40 minut.
Gdy gołąbki wystygną ułożyć je w słoiku i zalać oliwą. Bez obawy można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Dolmy świetnie się sprawdza jako dodatek do lunchu czy kolacji, ale też na letnim przyjęciu lub pikniku w towarzystwie oliwek, chleba i fety.