Czym zastąpić sól?

Babcia Zosia

18 września 2019

Sól nazywana jest białą śmiercią. Biorąc pod uwagę skutki uboczne nadmiaru jej spożywania, nie powinno to dziwić. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, przez co ciało jest obrzmiałe, oczy podkrążone, a my czujemy się ociężale. Sól powoduje też powstawanie cellulitu, którego przyczyną jest właśnie gromadzenie wody w organizmie.

Nadmiernie spożywana prowadzi także do nadciśnienia oraz obciąża układ krążenia, co w dłuższej perspektywie grozi niewydolnością serca i udarem mózgu. Zmęczenie, bóle brzucha oraz rozstrój żołądka – im także winna jest sól spożywana w nadmiarze.
Dzienna, zalecana dawka soli to ok. 5 gramów. Trudno zapanować nad tą ilością, tym bardziej, że sól znajduje się niemal wszędzie. Jest w serach, wędlinach, przekąskach, a nawet w słodyczach. Zatem warto, gotując unikać jej i przyprawiać potrawy innymi, zdrowymi zamiennikami. Dzięki czemu nikt nie powie, że danie pozbawione soli jest jałowe i bez smaku.

Koperek i pietruszka zamiast soli

Nasze polskie zioła doskonale ubarwiają smak potraw i sprawiają, że mają one wyjątkowy, świeży aromat. Zamiast solić ziemniaki, lepiej posypać je koperkiem i dodać trochę masła dla smaku. Pietruszka doskonale zastępuje sól w zupach i sosach. Garść zielonych, posiekanych liści dodana do śmietanowego sosu, będzie o niebo smaczniejsza od szczypty soli i, w dodatku, zdrowsza.

Czosnek, imbir, cytryna i chili – zdrowe przyprawy

Sól sprawia, że potrawy nie są jałowe, zatem szukając jej zamienników, należy wybrać te o wyrazistym aromacie. Wyjątkowe zapachy i smaki znajdziemy wśród warzyw. Mocny aromat czosnku doskonale pasuje do mięs, ryb oraz wegańskich potraw z warzyw. Imbir idealnie nada się do ryżów i makaronów. Poza tym – wzmacnia odporność i wspomaga procesy trawienne. Kwaśny smak cytryny idealnie pasuje do dań azjatyckich, gdzie sól wcale nie jest potrzebna. Osobom lubiącym mocne i wyraziste smaki, poleca się chili, którego nawet kilka plasterków potrafi diametralnie zmienić smak potrawy.

Curry, kurkuma i pieprz

Przyprawy te dostępne są w wersji mielonej. Mają intensywny smak i wystarczy dosłownie ich szczypta, aby danie zyskało wyjątkowy aromat, którego nie trzeba podkreślać solą. Warto sięgać po te przyprawy, które nie są mieszanką ziół. One, zwykle, zawierają w sobie sól. Wybierajmy saszetki ze 100% smakiem natury.

Jak się okazuje sól można zastąpić różnymi przyprawami i produktami, które są ogólnodostępna i tanie. Warto to robić, tym bardziej, że gotując samemu, kiedy mamy wpływ na to, co ląduje na naszym talerzu.