Czosnek, czyli zdrowie zamknięte w ząbku
Ludzie dzielą się na dwa typy: tych, którzy kochają czosnek i tych, którzy go nienawidzą. Jeśli należysz do tej drugiej grupy musimy Cię zmartwić, ale jesteś na straconej pozycji. Czosnek wpływa korzystnie na naszą cerę, układ trawienny i sercowy, a dodatkowo chroni nas… przed wampirami! Jeśli chcesz się uchronić zarówno przed domniemanymi, jak i całkowicie realnymi zagrożeniami, czosnek jest najlepszą bronią.
Intensywny aromat odstraszy upiora i… bakterie
Zastanawialiście się dlaczego wampiry boją się czosnku? Legendy mówią, że razem ze srebrem i krzyżem, czosnek tworzy najskuteczniejszą trójcę odstraszającą krwistolubne upiory. W czosnku znajdują się olejki eteryczne oraz allicyna – substancja uwalniająca się podczas krojenia ząbków, które charakteryzują się silnym zapachem. Wampirom przypisywano o wiele bardziej wrażliwe zmysły, dlatego ludzie byli przekonani, że zintensyfikowana woń czosnku musi być dla nich nie do zniesienia! Wkładając te podania między bajki należy jednak wiedzieć, że allicyna posiada właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, dlatego warzywo to powinno być nieodłącznym elementem naszej diety.
Pokochaj czosnek dla swojego serca
To, że jest znakomitym narzędziem do walki z przeziębieniem, wiemy od naszych mam i babć. Warto jednak wiedzieć, że dzięki flawonoidom o właściwościach antyoksydacyjnych, czosnek zapobiega powstawaniu nowotworów. Badania udowodniły, że regularne jego jedzenie znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i żołądka. To także znakomity sposób, aby zadbać o swoje serce. Czosnek rozkurcza bowiem naczynia krwionośne obniżając ciśnienie krwi i zmniejszając ryzyko zawału.
Zamiast kremu do twarzy
Czosnek to skuteczny pogromca wolnych rodników, które są odpowiedzialne między innymi za starzenie się naszej skóry. Jedzony regularnie nie tylko zapewnia młody wygląd cery, ale opóźnia powstawanie nowych zmarszczek. Ząbki czosnku będą także wybawieniem dla osób o delikatnych naczynkach krwionośnych, ponieważ wzmacniając je zmniejszy ilość tzw. pajączków. Maseczka z pokrojonego czosnku i jogurtu zalecana jest z kolei osobom walczącym z trądzikiem.
Wyciśnij z czosnku co najlepsze!
W jakiej formie zjadać czosnek, aby dostarczyć sobie najwięcej drogocennych składników? Najlepiej na surowo. Pokrój drobno ząbek lub przepuść go przez praskę, odstaw na kilka minut i dodaj do gorącego mleka z miodem, kanapki lub sałatki. Jeśli wolisz go podsmażyć z potrawą, wrzuć go na patelnię pod sam koniec. Poddawany zbyt długiej obróbce termicznej straci swoje właściwości, a jedyne, co nam zostanie, to intensywny zapach.